وقتی از دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، میپرسیم که سحری را باید جایگزین کدام وعده غذایی (صبحانه، ناهار یا شام) دانست، میگویند ماه رمضان شرایط خاصی دارد و اصلا نمیشود بگوییم که مثلا سحری دقیقا جایگزین کدام وعده غذایی میتواند باشد. بهتر است گوشت و سایر ترکیبات پروتئینی مثل حبوبات و سویا را بیشتر در افطار و وعدههای قبل از سحری مصرف کنیم تا در طول روز دچار کمبود آب نشویم.
مهار تشنگی در روزهای ماه رمضان
چیزی که برای کنترل تشنگی باید در وعده سحرمان کمتر بخوریم، نمک است. دکتر وفا میگوید: «غذاهای سحری بهتر است کمنمک باشند. باید از خوردن پنیر شور یا غذاهای کنسروی که ترکیبات نمک و سدیم دارند، پرهیز کنیم؛ چون مصرف نمک باعث تشنگی در ساعتهای اولیه روز میشود. همینطور باید از غذاهای خیلی شیرین هم اجتناب کرد چون قند هم مثل نمک، در ساعتهای اولیه روز کمآبی ایجاد میکند.»
میوه زیاد بخورید
دکتر وفا می گوید: خوردن شربتهایی مثل خاکشیر یا شربت آبلیمو را هم در صورت کمشیرین بودن، مفید میداند اما دوغ را به علت داشتن نمک توصیه نمیکند. و اما میوهها و سبزیها که انگار در هیچ شرایطی محدودیت ندارند، چون وقتی از دکتر وفا میپرسیم میوهها و سبزیها چه تاثیری دارند جواب میدهد: نوشجان همه! هر چهقدر خواستند بخورند هیچ اشکالی ندارد، اصلا باید افراد روزهدار در فاصله افطار تا سحر چند وعده میوه، سبزی و صیفیجات در قالب سالاد و دسر میل کنند.
مصرف چربی در سحری
دکتر وفا میگوید: انواع چربیهای مفید میتوانند منبع انرژی خوبی برای روزهداران باشند. چربیها آخرین گروه موادغذایی هستند که معده را ترک میکنند و برای همین به احساس سیری تداوم میبخشند. استفاده از روغن زیتون، آفتابگردان، سویا و کانولا در غذاهای تهیه شده در وعده سحری بسیار مفیدند.
پختنیها برای سحری مناسبترند یا حاضریها
اینکه غذای سحری حتما پختنی باشد یا حاضری، چندان مهم نیست، چیزی که اهمیت دارد این است که تمام نکات بالا رعایت شود. یعنی شما میتوانید مطابق میلتان غذای گرم یا غذای حاضری و سبکی برای سحریتان آماده کنید مشروط بر آنکه کمنمک و کمشیرین باشد.
بی اشتهایی در سحری
عدهای از افراد هستند که برای خوردن سحری چندان اشتهایی ندارند و در واقع نمیتوانند در آن ساعت از شبانهروز غذا بخورند. دکتر وفا به این افراد توصیه میکند که شبهای ماه رمضان کمی زودتر بخوابند تا بتوانند حداقل یک ساعت قبل از اذان از خواب بیدار شوند و بعد از هشیار شدن، با خوردن میوه و سالاد شروع کنند تا اشتهایشان باز شود و بتوانند غذا بخورند.