کلسیم یکی از مهمترین موادمغذی در بدن بوده که در حدود 90 درصد از آن در استخوانها و دندانها ذخیره میشود. کمبود کلسیم یکی از بیماریهای شایع در سراسر جهان و به ویژه در میان زنان مسن است. کمبود این ماده مغذی در بدن بر روی رشد کودکان نیز تاثیرگذار است.
عوامل بسیاری مانند پیری، کمبود کلسیم در رژیم غذایی، سطوح پایین ویتامین D و تغییرات هورمونی باعث ایجاد این مشکل میشوند. آیا با علائم کمبود کلسیم در بدن آشنا هستید؟
علائم کمبود کلسیم در بدن
1. درد عضلانی، گرفتگی عضلات و بیحسی و احساس سوزن سوزن شدن در دستها و پاها یکی از شایعترین علائم کمبود کلسیم در بدن است.
2. کلسیم نقش بسیار مهمی در تقویت و سلامت استخوانها دارد و کمبود آن منجر به ایجاد ضعف در استخوانها میشود. کمبود کلسیم در موارد شدیدتر باعث ایجاد پوکی استخوان میشود.
3. کمبود کلسیم بر روی دندانها نیز تاثیر گذار است. کلسیم یکی از اجزای اصلی تشکیلدهندهی دندانها بوده و کمبود آن باعث ایجاد پوسیدگی در دندانها و کاهش استحکام آنها میشود.
4. کلسیم نقش بسیار مهمی در حفظ ایمنی بدن داشته و برای مبارزه با باکتریها، مخمرها، قارچها و ... مورد نیاز است. به همین دلیل افرادی که دچار کمبود کلسیم در بدن هستند احتمال بیماری و عفونت در آنها بیشتر خواهد بود.
5. دخترانی که دچار کمبود کلسیم هستند، ممکن است سن بلوغ آنها به تعویق بیافتد. همچنین میتوان به مشکلات قاعدگی مانند دورههای نامنظم، گرفتگی و اسپاسم شدید قاعدگی اشاره کرد.
6. خواب نقش بسیار مهمی در انجام فعالیتهای روزانه دارد و کمبود آن باعث ایجاد اختلال در روند انجام کارهای روزانه خواهد شد. یکی از دلایلی که نظم خواب را از بین میبرد، کمبود کلسیم است. کلسیم نقش بسیار مهمی در تولید هورمون خواب (ملاتونین) دارد و کمبود کلسیم، تولید این هورمون را نیز مختل میکند.
راههایی برای غلبه بر کمبود کلسیم در بدن
1. ویتامین D نقش بسیار مهمی در تنظیم کلسیم در بدن دارد. غذاهای حاوی ویتامین D را در رژیم غذایی خود بگنجانید. استفاده از نورخورشید نیز یکی از راههای ساده برای تامین ویتامین D مورد نیاز بدن است.
2. از یک رژیم غذایی غنی از کلسیم استفاده نمایید. شیر کمچرب، محصولات لبنی، سبزیجات تیره، غلات غنی شده، مرکبات و محصولات سویا سرشار از کلسیم هستند.
3. منیزیم نیز در حفظ کلسیم بدن نقش دارد. غذاهای حاوی منیزیم مانند اسفناج، کدو، شلغم، لوبیا سبز، غلات کامل، دانه کدو تنبل و دانههای کنجد منابع خوبی از منیزیم هستند.
4. مصرف بیش از حد نوشابه، کافئین و نمک مانع از جذب کلسیم در بدن میشوند بنابراین مصرف آنها را تا حد اعتدال کاهش دهید و یا از مصرف آنها اجتناب کنید.