وزوز گوش یکی از عارضههای مربوط به گوش است که ممکن است به دلایل مختلفی و در افراد گوناگون پدیدار شود. صدای وزوز گوش ممکن است در هر نقطهای از سر، یکی از گوشها یا هر دو گوش شنیده شود. البته با پیشرفت علم پزشکی دیگر لازم نیست نگران صدای گوش خود باشید چراکه روشهای مختلفی برای درمان این عارضه به وجود آمده است.
منظور از وزوز گوش چیست؟
وزوز گوش یک صدای درونی است و به غیر از فرد بیمار، فرد دیگری نمیتواند آن صدا را بشنود. صدای وزوز گوش به شکل صدای یک زنگ تلفن به صورت ثابت توسط فرد شنیده میشود و میتواند به شدت آزاردهنده باشد. در برخی موارد صدای گوش به حدی است که افراد دیگر نیز میتوانند آن صدا بشنوند یعنی صدا به بیرون از بدن فرد منتقل میشود. هر چند که احتمال وقوع این مدل از عارضه گوش خیلی کم و در حد ۱ درصد است. حال اینکه علت وزوز گوش چیست، میتواند سوال خیلی از افراد باشد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید سرطان ناخن
علائم وزوز گوش
صدای وزوز گوش یکی از صداهای غیر قابل شنیدن است که فقط فرد بیمار میتوان آن را شنیده و برای او آزار دهنده باشد. این صدا میتواند به صورت مداوم و یا متناوب توسط فرد شنیده شود. میزان صدا میتواند کم و زیاد شود و در یکی از گوشها یا هر دو گوش شنیده شود.
انواع وزوز گوش
انواع مختلفی از وزوز گوش وجود دارد که به شرح زیر هستند؛
وزوز گوش ذهنی
این نوع از وزوز گوش همانگونه که از اسمش مشخص است در ذهن فرد شنیده میشود. علت صدای گوش در این نوع از وزوز گوش، معمولا قرار گرفتن در معرض سر و صدای بیش از حد تشخیص داده میشود. درمان وزوز گوش ذهنی میتواند بین ۳ الی ۱۲ ماه زمان ببرد و متاسفانه در برخی موارد خیلی شدید، هرگز درمان نشده و یا متوقف نمیشود. بروز وزوز گوش ذهنی در افراد به طور ناگهانی اتفاق میافتد.
وزوز گوش حسی
وزوز گوش حسی مرتبط با سیستم حسی بدن است.
وزوز گوش مرتبط با عصب
این نوع از وزوز گوش معمولا بر اساس بیماری منیر به وجود میآید که بر عملکرد شنوایی و سیستم آن تاثیر میگذارد.
وزوز گوش بیرونی
وزوز گوش بیرونی تنها نوعی از وزوز گوش است که توسط افراد دیگر شنیده میشود. علت وزوز گوش در این مدل معمولا به دلیل انقباضات عروقی بوده که پس از درمان عارضه، وزوز گوش نیز متوقف خواهد شد.
علت وزوز گوش چیست؟
مهمترین و شایعترین علت وزوز گوش، از دست دادن تارهای موهای کوچکی است که قسمت حلزون گوش داخلی قرار گرفتهاند. این موهای کوچک ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد تخریب شوند. البته افزایش سن نیز در تخریب موهای کوچک حلزون گوش داخلی تأثیرگذار هستند.
البته مصرف برخی از داروها از جمله ایبوپروفن، آسپرین، برخی از دیورتیکها و آنتی بیوتیکها در شرایطی میتوانند سبب ایجاد وزوز گوش شوند.
از دیگر دلایل صدای وزوز گوش میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
بیشتر بخوانید قارچ شیتاکه، راز طول عمر ملکه انگلیس
- عفونت گوش
- مشکلاتی در گوش میانی
- آسیب و ضربه به مغز
- سفتی استخوانهای گوش میانی
- بیماریهای قلبی عروقی
- دیابت
- واکس گوش
- ورود جسم خارجی به گوش
- اختلالات مفصل تمپوروماندیبولار
توجه داشته باشید که اگر صدای وزوز گوش شما شبیه ضربان قلب باشد؛ عارضه ایجاد شد جدی است چراکه احتمال رشد یک توده غیر طبیعی در داخل گوش شما وجود دارد. در چنین شرایطی باید در اسرع وقت به متخصص مراجعه کنید. ولی اگر وزوز گوش از ورود جسم خارجی یا واکس گوش باشد؛ در صورت پاکسازی گوش، وزوز از بین خواهد رفت.
تشخیص وزوز گوش
در پاسخ به سوال اینکه وزوز گوش نشانه چیست؛ بهتر است در سریعترین زمان ممکن به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک به طور کامل گوش شما را بررسی میکند و برخی اوقات این بررسی را به بررسی گوش و گردن نیز گسترش میدهد. در صورت نیاز از شما آزمایش شنیداری و خون نیز تهیه میکند. البته پزشک برای افزایش اطلاعات خود در زمینه مشکل و علت صدای وزوز گوش شما، سوالاتی در رابطه با فعالیتهای شما در روزهای اخیر نیز میپرسد.
درمان وزوز گوش
در قدم نخست برای درمان وزوز گوش، باید متخصص علت صدای گوش را تشخیص دهد تا در نهایت بر اساس علت آن به تجویز دارو یا ارائه راهکارهای لازم بپردازد. در بیشتر موارد، راهکارهای زیر جهت درمان وزوز گوش تجویز میشود؛
- اگر گوش دارای عفونت باشد، از طریق مصرف دارو و یا جراحی، مشکل گوش برطرف خواهد شد.
- گاهی اوقات دکتر شما را به عدم استفاده از داروهایی از جمله آنتی بیوتیک و ... دعوت میکند.
- اگر دلیل عارضه به دلیل مشکلات و اختلالات مفصل تمپوروماندیبولار باشد به درمان آن پرداخته میشود.
- در برخی موارد نیز برای درمان گوش هیچ راهکاری وجود ندارد و فقط باید فرد بیمار به صدای وزوز گوش عادت کند. بل عادت کردن به صدای گوش رفته رفته، صدای گوش کمتر شنیده میشود.
پیشگیری از ایجاد صدای وزوز گوش
گاهی اوقات نیز میتوان به کمک راهکارهایی از وزوز گوش جلوگیری کرد؛
اگر محیط کاری یا زندگی شما به گونهای است که دائم با سر و صدای زیاد در ارتباط هستید، بهتر است که از محافظ گوش استفاده کنید. به عنوان مثال افرادی که در محیطهای صنعتی کار میکنند و یا موسیقیدان هسنتد باید از محافظ گوش استفاده کنند.
سعی کنید اگر میتوانید حجم و میزان صدا را کم کنید. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صدای زیاد سبب ایجاد وزوز گوش خواهد شد.
رژیم غذایی و سبک زندگی سالمی داشته باشید تا عروق و قلب شما به طور درست فعالیت کنند و از وزوز گوش ناشی از اختلالات عروق خونی جلوگیری شود.