تعرق شدید، معضلی است که بیشتر ما در شرایط استرس زا یا فعالیتهای شدید آن را تجربه کردهایم. اما تعریق ناگهانی و بروز آن در شرایط نرمال، وضعیتی است که در اثر نوعی بیماری زمینهای به نام هیپرهیدروزیس رخ میدهد. در این بیماری، شما به قدری عرق میکنید که ممکن است لباسهایتان کاملا خیس شود، یا حتی قطرات عرق از دستتان چکه کند. اما علت این امر چیست؟ چگونه میتوان آن را کنترل نمود؟
همه چیز درباره هیپرهیدروزیس
عرق، مایعی شفاف و بدون بو است که از غدد اکرین بدن آزاد میشود. فرایند تعریق به منظور تنظیم دما، PH و هموستاز عمومی بدن انجام میشود و به دفع سموم و مواد معدنی اضافی نیز کمک مینماید. اگرچه فرایند تعریق امری طبیعی است و همه ما در طول روز آن را تجربه میکنیم، اما برخی افراد با مشکلی به نام تعریق ناگهانی روبرو هستند.
جالب است بدانید که تعریق ناگهانی، معضلی است که درصد چشمگیری از بزرگسالان، به خصوص بانوان را درگیر مینماید. این پدیده، با تعریق زیاد بعد از ورزش یا فعالیتهای شدید متفاوت است و از نظر علمی، هیپرهیدروزیس(Hyperhidrosis) نامیده میشود. در این وضعیت، نقاط خاصی از بدن شما بیش از حالت معمول عرق میکند و به دو شکل ظاهر میشود:
هایپرهیدروزیس اولیه
هیپرهیدروزیس اولیه یا کانونی، نوعی بیماری مزمن پوستی است که در اثر برخی تغییرات ژنتیکی به وجود میآید. همچنین درصد بالایی از علل ابتلا به هایپرهیدروزیس اولیه، مربوط به سابقه خانوادگی و وراثت ژنها است. تعریق بیش از حد در نواحی صورت، زیر بغل، کف دست و کف پا از نشانیهای بارز این مدل هیپرهیدروزیس است.
هیپرهیدروزیس ثانویه
هیپرهیدروزیس ثانویه با اصطلاح هیپرهیدروزیس عمومی نیز شناخته میشود. این مدل از تعریق زیاد، معمولا نوعی عارضه جانبی ناشی از بیماریهای زمینهای یا مصرف داروهای خاص به حساب میآید. ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت و پارکینسون و همچنین مصرف داروهایی از قبیل ناپروکسن، معمولا با تعریق بیش از اندازه همراه هستند.
هیپرهیدروزیس در بانوان
همانطور که پیشتر هم اشاره شد، امکان ابتلا به هیپرهیدروزیس در بانوان بیش از آقایان است. علت اصلی این مسئله نیز، به ساختار بیولوژیکی بدن بانوان و نوسانات هورمونی آنها باز میگردد. خانمها در اثر پشت سر گذاشتن دورههایی همچون PMS(سندروم پیش قاعدگی)، دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی، تغییرات هورمونی منحصر به فردی را تجربه میکنند. این امر، معمولا سیستمهای مختلف، از جمله غدد تعریق و دمای بدن را تحت تاثیر قرار میدهند. در نتیجه، اغلب خانمها با تعریق ناگهانی و گر گرفتگی روبرو میشوند.
عوارض هایپرهیدروزیس
هیپرهیدروزیس مانند هر بیماری درمان نشده دیگری، ممکن است عوارض جسمی و روانی جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد. از نظر روانی، افراد مبتلا به هیپرهیدروزیس معمولا از بودن در اجتماع و شرکت در جمع و مهمانی اجتناب میکنند. خجالت و شرم ناشی از تعریق ناگهانی و بیش از حد، معمولا سلامت و رفاه اجتماعی این افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. از عوارض جسمانی این بیماری نیز، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
ابتلا به انواع عفونتهای پوستی و تناسلی
-
افزایش احتمال ایجاد چین و چروکهای پوستی در اثر دهیدراتاسیون و خشکی بیش از حد
-
تغییر رنگ پوست (رنگ پریدگی یا زرد شدن پوست)
-
کاهش سطح انرژی و بیحالی
راهکارهایی برای مبارزه با تعریق ناگهانی
همه افراد، به خصوص بانوان، ممکن است در شرایط خاصی مانند اضطراب یا استرس طولانی مدت، تغییرات هورمونی و تغییرات جغرافیایی دورهای موقت از هیپرهیدروزیس را تجربه نمایند. در این شرایط شما میتوانید با اقدامات پیشگیرانه، عوارض هایپرهیدروزیس را به راحتی کنترل نمایید. از سادهترین راهکارهای کنترل تعریق زیاد و ناگهانی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
استفاده صحیح از بادی اسپلش
بادی اسپلشها، یکی از جدیدترین اعضای خانواده عطر و ادکلن هستند که با هدف آبرسانی پوست تولید شدهاند. حدود 96 تا 98 درصد از ترکیب این محصول را آب تشکیل میدهد. درصد باقی مانده نیز با کمپلکسی از اسانس عطر، ویتامینهای E و C و اکتیوهایی مانند هیالورونیک اسید غنی سازی میشود. بادی اسپلشها، در وهله اول پوست بدنتان را آبرسانی میکنند. همچنین، مواد مغذی مورد نیاز سلولهای پوستی را نیز تا حدی تامین مینمایند. از نظر رایحه، ماندگاری این محصول نسبت به دیگر انواع عطر بسیار کمتر و حدود 2 تا 3 ساعت است. همچنین بادی اسپلشها در صورت استفاده صحیح و اصولی، میتوانند در کنترل تعریق ناگهانی و بوی بد ناشی از آن نیز موثر باشند:
-
بهترین زمان برای مصرف اولیه بادی اسپلش در طول روز، بلافاصله بعد از حمام است. در این بازه، منافذ پوستی باز هستند و امکان جذب بالایی دارند.
-
بادی اسپلش را از فاصله نزدیک روی پوست اسپری نکنید. فاصله 20 تا 30 سانتی متری از سطح پوست، بهترین موقعیت برای اسپری کردن این محصول است.
-
در طول روز، بادی اسپلش خود را به صورت مداوم تمدید کنید.
روی مام و محصولات ضد تعریق حساب باز کنید
این روزها محصولات مختلفی مانند پماد، کرم، انواع رول و استیکهای دئودورانت و ضد تعریق برای کنترل میزان عرق کردن و بوی بد ناشی از آن در دسترس است. مامها یا همان محصولات ضد تعریق، با هدف کنترل میزان عرق و کاهش آن طراحی شدهاند. به کارگیری مشتقات آلومینیومی در ساختار این دست محصولات، تولید و ترشح عرق را تا حد زیادی کاهش میدهد. همچنین، انواع معطر این محصول در تعدیل بوی بد عرق موثر هستند.
دئودورانت محصول تخصصی دیگری در زمینه مبارزه با هیپرهیدروزیس و بوی ناخوشایند آن به حساب میآید. با این تفاوت که دئودورانتها، تاثیری بر میزان تعرق ندارند. بلکه با تغییر PH پوست، مانع از فعالیت باکتریایی و ایجاد بوی بد عرق میشوند. شما میتوانید با توجه به نیاز خود، هریک از این محصولات را برای کاهش عوارض هایپرهیدروزیس انتخاب و مصرف نمایید.
کاربرد عطر زنانه را جدی بگیرید
انواع عطرهای زنانه، با توجه به ساختار بیولوژیکی و طبیعی بدن بانوان تولید میشوند. از مشتقات شیمیایی گرفته تا ترکیب رایحهها، طراحی تمام موارد با در نظر گرفتن شرایط هورمونی و متغیرهای موثر زنانه انجام شده است. در نتیجه، اگر با تعریق ناگهانی و عوارض هیپرهیدروزیس مواجه هستید، پیشنهاد میشود تا حد امکان از عطرهای زنانه برای تکمیل استایل خود استفاده نمایید. چرا که رایحه عطرهای زنانه، همپوشانی عالی با بوی ناشی از تعریق ناگهانی ایجاد میکنند.
از یاد نبرید که هیپرهیدروزیس، نوعی بیماری است که تداوم طولانی مدت آن نیاز به پیگیری و درمان جدی دارد؛ اما در این بین، میتوانید با مشورت پزشک از راهکارهای ذکر شده برای کنترل عوارض آن استفاده نمایید.