کف کاذب سازهای است که بالاتر از زمین اصلی ساختمان نصب میشود. یکی از دلایل خرید و نصب کف کاذب، راه اندازی انواع تاسیسات و سیستمها است. منظور از تاسیسات سیم کشی و لوله کشی ساختمان و منظور از تجهیزات، دستگاههای تهویه هوا و دیگر موارد است.
کف کاذبها بر اساس استاندارهای ساختمانی طراحی میشوند. و در برابر خط و خش، ساییدگی، فرو رفتگی و سوراخ شدن مقاوم هستند. جالب است بدانید که تمام کف کاذبهای شرکت آرمان فلور، تست میشوند. انجام چنین تستهای به منظور سنجش میزان کیفیت و مقاومت سازه انجام میشود.
بعد از طی شدن مراحل از پیش تعیین شده، در صورت قبولی، کف کاذب به فروش میرسد.
ایجاد شرایط برای اجرا مکانیسم HVAC در دستور العمل کف کاذب رعایت شده. منظور از HVAC فناوری مختص به کنترل دما و رطوبت در محیطهای بسته است.
کف کاذب از سه بخش ساخته شده و ساختار سادهای دارد.
پایه اولین جزو از اجزا کف کاذب محسوب میشود. پایهها روی زمین ساختمان نصب شده و میتوان ارتفاع آنها را تغییر داد. جنس پایه با توجه به نوع کف کاذب متفاوت است.
دومین جز، استرینگر نام دارد. رابط یا استرینگر به پایه پیچ میشود و در توزیع بار نقش دارد. استرینگرهای شرکت آرمان فلور خاصیت ضد اکسیدگی داشته و نم هوا باعث زنگ زدن آنها نمیشود.
جز بیرونی کف کاذب تایل است. تایل بعد از اتصال استرینگر، روی پایه قرار میگیرد. مقاومت پایه بستگی به نوع کف کاذب دارد.
پانل باید استقامت بالایی داشته باشد زیرا در معرض عوامل بیرونی بسیاری چون، رفت و آمد. دما، ساییدگی و دیگر موارد قرار میگیرد.
در نهایت برای ارتقا بیشتر مقاومت و حفاظت از تایل، رویه روی آن نصب میشود. انواع رویه کف کاذب به شرح زیر هستند.
- اچ.پی.ال
- پی.وی.سی
- چوب
- موکت
- طرح سنگ
- چمن مصنوعی
- پارکت
- لمینت
- گرانیت
کف کاذب چه ویژگیهایی دارد؟
کف کاذب از مواد مختلفی ساخته شده و انواع گوناگونی دارد.
هر یک از انواع کف کاذب، ویژگیهای خاصی داشته و کاربردهای متفاوتی دارند. تقسیم بندی انواع کف کاذب به ترتیب ذیل است.
- کف کاذبهای مقاوم و کاربردی
- کف کاذب فولادی
- کف کاذب الومینیومی
- کف کاذبهای فرعی با قابلیتهای محدود
- کف کاذب سرامیکی
- کف کاذب چوبی
- کف کاذب شیشهای
- کف کاذب سنگی
- کف کاذب لگراند
کف کاذب فولادی و کف کاذب الومینیومی توسط مهندسان حرفهای طراحی شدهاند. نحوه ساخت این دو سازه مطابق اصول بین المللی بوده و نشان استاندارد جهانی دارند. با توجه به نامشان، نوع متریال از بهترین متریال طبیعی بوده که مقاومت بالایی نیز دارد.
در حالی که کف کاذبهای فرعی، ضمن استفاده از مواد اولیه سست یا سنگین، از اصول استاندارد تجاوز کردند. یعنی عدم رعایت نکات مهم، باعث شده تا کارآیی لازم را نداشته باشند.
ویژگیهای مطرح شده در این بخش از مقاله، مختص کف کاذب فولادی و الومینیومی است. این ویژگیها در هیچ یک از نمونههای فرعی وجود ندارد.
- نصب پایههای کف کاذب روی زمین باعث میشود تا فضای خالی بین سازه و زمین به وجود آید. چنین فضای کاربردی، قابل استفاده به عنوان پوششی برای تاسیسات مختلف خواهد بود. مثلا مهندسی برق بعضی از ساختمان ها به صورت روکار یا طبقهای در نظر گرفته شده. اما در معرض دید بودن سیمها چندان خوشایند نیست. یا دسترسی آسان ممکن است برای افراد ناآگاه خطر ساز باشد. در چنین مواقعی بهترین راه حل استفاده از کف کاذب است.
- حداقل ارتفاع پایه ده سانتی متر بوده اما این میزان را میتوان تغییر داد. مقدار فضای وجود آمدهی ناشی از ارتفاع پایه، امکان نصب انواع سیستمها را فراهم میآورد. برای مثال نصب تجهیزاتی چون. سیستمهای خنک کننده، سیستمهای گرمایشی. تجهیزات تهویه مطبوع هوا را ممکن میسازد.
- کف کاذب آرمان فلور با عبور الکتریسیته ساکن، موجب شده تا در مکانهایی که دارای تجهیزات الکتریکی قابل نصب باشد. الکتریسیته ساکن ناشی از تخیله بار الکتریکی دستگاهها است و تنها زمینی که مجهز به کف کاذب آنتی استاتیک باشد. میتواند این جریان الکتریکی را کنترل کند. عدم توجه به بار الکتریکی دستگاهها، باعث اتصالی و یا سوختگی تجهیزات میشود. اگر فرد یا افرادی در این مکان تردد دارند از خطر برق گرفتگی و پرتاب شدید در امان نخواهند بود.
- به طور کلی بیشترین قسمت ساختمان که در معرض انواع فشارهای مختلف قرار میگیرد، زمین است. منظور از فشار تحمل فشارهای ثابت ناشی از قرار گرفتن اجسام بوده و فشارهای متغییر مربوط به رفت و آمد یا حرکت دادن وسایل روی سازه هستند. بنابراین استحکام سازه باید بسیار بالا باشد. از نظر استحکام، کف کاذب فولادی و کف کاذب الومینیومی مورد قبول قرار گرفتند.
- فولاد و آلومینیوم بهترین مواد اولیه برای ساخت کف کاذب محسوب میشوند. زیرا مقاومت بالایی در برابر دما و بارش دارند و این مقاومت قبل از انتخاب مورد آزمایش قرار گرفته است. به همین دلیل کف کاذب آلومینیومی و کف کاذب فولادی، همه جا نصب میشوند.
- وزن کف کاذب فولادی و آلومینیومی استاندارد بوده و خللی در جا به جایی ایجاد نمیکند. بنابراین هر وقت قصد نقل مکان داشتید، نگران سرمایه خود نباشید. از طرفی کف کاذب نوعی از کالاهای سرمایهای است. یعنی چون اجزا آن از هم جدا میشود، میتواند سازه را به قیمت روز فروخت. این ویژگی تنها و تنها مختص کف کاذب فولادی و کف کاذب آلومینیومی بوده. و کف کاذبهای دیگر چنین ارزشی ندارند.
- در مورد قبل به وزن مناسب کف کاذب فولادی و الومینیومی اشاره کردیم. و گفتیم جا به جایی آن کار راحتی است. تایلها به عنوان بخشی از این ساختار مستثنی این ویژگی نیستند. بنابراین به وسیله مکنده مخصوص برداشته میشوند و دسترسی به زیر سازه را ممکن میکنند.
- کف کاذب فولادی و کف کاذب آلومینیومی نیاز به نگهداری ندارند. منظور از نگهداری، فعالیتهای مربوط به ترمیم، روغن کاری یا تعویض بعد از مدت مشخص است. اما کف کاذبهای فرعی نیاز به نگهداری دارند. مثلا روی کف کاذب چوبی هر سال باید ماده خاص و محلول ضد قارچ زد. تا چوب براق بماند و دچار قارچ و کپک نشود. این درحالیست که برخی از انواع کف کاذب، مانند کف کاذب سرامیکی.
کف کاذب چوبی و کف کاذب شیشهای دارای هزینههای سنگین برای نگهداری و طول عمر هستند.
مثلا تایل کف کاذب سرامیکی، به سرعت دچار ترک و شکستگی میشود. به همین دلیل نیاز به هزینه جبران، برای خرید مجدد دارد.
- کف کاذب فولادی و کف کاذب آلومینیومی در برابر آتش مقاوم هستند. هرگز ساختار آن در آتش سوزی فرو نمیریزد. بو و گاز سمی تولید نمیکند. البته این مقاومت تنها مختص آتش نبوده و در برابر زلزله و سیل هم مقاوم هستند.
- این دو سازه ضد فرو رفتگی، ضد سوراخ شدن، ضد خط و خش و سابیدگی هستند. اشیا نوک تیز یا کشیده شدن اجسام مختلف روی آنها یا حتی رفت و آمدهای مکرر. باعث سوراخ شدن، خط افتادن یا ساییده شدن سازه نمیشود.
- مقاومت کف کاذب فولادی و کف کاذب آلومینیومی شرکت آرمان فلور تضمین شده است. این مقاومت مورد آزمایش قرار گرفته و ثابت کرده. که کف کاذبهای شرکت آرمان فلور، اصلا دچار فرو رفتگی ناشی از وزن وسایل و اجسام سنگین نمیشود.
- کف کاذب را میتوان شست. محدودیتی در استفاده از مواد شوینده شیمیایی یا تی کشیدن وجود ندارد. این سازه لک نمیشود و برخورد مواد شیمیایی باعث کدر شدن و آسیب به سازه نمیشود. در صورتی که تمیز کردن تایل سرامیکی، لک شده و خط افتادن ناشی از تی را به همراه دارد.
یا کف کاذب چوبی که قابل شست و شو نبوده و برخورد پارچه نم دار، ساختار چوب را مختل میکند.
- بعد از نصب کف کاذب راه نفوذ جانورانی مانند موش، به زیر سازه کاملا بسته میشود. یعنی هیچ جانوری نمیتواند از روی سازه، به فضای زیر نفوذ کند. کف کاذب جویده نمیشود و از حمله آفاتی مانند موریانه یا دیگر حشرات مصون میماند.
- کف کاذب فولادی و کف کاذب آلومینیومی تنها سازههای آکوستیک هستند. به همین دلیل در مکانهایی مثل بیمارستان یا کتابخانه، کاربرد دارند. زیرا نه تنها مانع از ورود صدا به محیط میشوند. بلکه از اکو شدن صدا جلوگیری میکنند.
از طرف دیگه کف کاذب فولادی و آلومینیومی خود تولید صدا ندارند. مثلا کف کاذب چوبی و کف کاذب لگراند، به دلیل وزن سبک تایلها موقع تردد صدا ایجاد میکنند. که چندان خوشایند نیست.
بهینه سازی ساختمان
بهینه سازی ساختمان یعنی، رعایت سه نکته مهم.
نکته اول: از مصالح مستحکم و مقاوم استفاده شود.
نکته دوم: قیمت مناسبی داشته و هزینهها را کاهش دهد.
نکته سوم: امنیت ساختمارن را در برابر حوادث ناگهانی ارتقا دهند.
کف کاذب یکی از مصالح مدرن در جهت بهینه سازی ساختمان به شمار میرود.
زیرا علاوه برقیمت مناسب، بیشترین میزان مقاومت را داشته. و با ساختار منسجم، وزن ساختمان را استاندارد نگه میدارد.
با نصب کف کاذب فولادی و آلومینیومی، دیگر نیاز به بتن ریزی کف ساختمان و کاشی کاری نیست.
عدم استفاده از بتن ریزی، بار مرده ساختمان را کاهش میدهد.
رعایت وزن استاندارد و عدم تجاوز از آن بسیار مهم است. زیرا سنگین بودن بیش از حد ساختمان، خطراتی چون، نشست و فرو ریزی را در پی دارد. وجود چنین احتمالی به معنی در خطر بودن جان تمام افرادیست که در محیط رفت و آمد دارند.
یکی از قابلیتهای مهم کف کاذب شرکت آرمان فلور نصب رو سطح شیب دار بوده. و این ویژگی به دلیل وجود پایههای خاص و قابل تنظیم کف کاذب است.
توضیحات لازم دربارهی انواع کف کاذب
کف کاذب فولادی بالاترین میزان مقاومت را، میان انواع خود دارد. در ساختار کف کاذب فولادی، جنس تایل و پایه از فولاد بوده و این ساختار فولادی سرسختی بینظیر سازه را نمایان میسازد. زمانی که مقاومت سازهای بالا باشد، کاربردهای مختلفی هم دارا میشود.
انواع کف کاذب فولادی
- کف کاذب فولادی تو پر
- کف کاذب فولادی تو خالی
تایل کف کاذب اصلی یا توپر، سه لایه دارد. به ترتیب لایهها شامل، ورقه فولاد، بتن تزریق شده و مجددا ورقه فولاد میشود. کف کاذب فولادی توپر، کاربردهای بسیاری داشته و در مکانهای مختلف، قابل نصب است.
در نوع فرعی، لایه میانی کف کاذب خالیست و مقاومت نسبتا کمتری در برابر نوع اصلی خود دارد. اما این نوع از کف کاذب کاربردهای خاص خود را دارد.
شرکت آرمان فلور هر دو نوع را تولید میکند زیرا هر یک مشتری خاص خود را دارند.
کف کاذب فولادی به عنوان پرکاربردترین نوع کف کاذب شناخته شده است. زیرا ویژگیها بسیاری داشته که در دیگر انواع وجود ندارد.
کاربرد کف کاذب فولادی
کف کاذب فولادی مختص محیط خاصی نبوده و همه جا قابل نصب میشود.
از جمله کاربردیترین محیطها در خرید و نصب کف کاذب عبارتند از:
- صنایع سنگین
- کارخانهها
- برای ساخت زمین مینی گلف
- آموزشگاهها
- دانشگاهها و مدارس
- ساختمانهای هوشمند
- خانههای هوشمند
- اتاق کنترل فرودگاهها
- باشگاههای بدنسازی
- شهربازیهای سر پوشیده
- کتابخانههای بزرگ
- تمام فروشگاهها و مراکز خرید
- مگامالها و هایپر مارکتها
- سالنهای سینما و تئاتر
- گلخانههای مکانیزه
- تونلهای مترو
- دیتاسنترها
- اتاق سرورها
نحوه ساخت کف کاذب آلومینیومی
در ساخت کف کاذب آلومینیومی، آلومینیوم، به مذاب تبدیل میشود. سپس قالبهای از پیش ساخته شده که مخصوص تایلهای آلومینیومی هستند آماده میشوند. در این مرحله آلومینیوم مذاب داخل قالبهای مخصوص ریخته میشود.
قالبها در همان حالت که حامل مواد مذاب هستند، در نقطه انجماد قرار میگیرند. پس از طی شدن این فرایند کف کاذب آلومینیومی آماده میشود. این روش ساخت، ریختهگری دایکاست نامیده میشود. الومینیوم مقاومترین عنصر در برابر رطوبت است.
بنابراین کف کاذب الومینیومی بهترین نوع، برای نصب در مناطق مرطوب است. زیرا دچار اکسیدگی نمیشود.
کف کاذب الومینیومی و کف کاذب فولادی ویژگیهای مشترکی دارند.
کاربرد کف کاذب الومینیومی
کف کاذب الومینیومی و کف کاذب فولادی برتریهای مشترکی دارند. بنابراین هر دو قابل نصب در محیطهای مشترک هستند. در ادامه نمونهای محیطهای قابل اجرا را نام میبریم.
- سالنهای کنفرانس و تئاتر
- سالن سینما
- روف گاردنها و محیطهای روباز
- ساخت زمین گلف مینیاتوری
- فروشگاهها و مگامالها
- مراکز آموزشی
- اتاق سرورها
- اتاق کنترلها
- اتاق دیتاسنتر
- محیطهای هوشمند
- ادارات و شرکتها
- شهربازیهای رو بسته
- گلخانههای هوشمند
- کتابخانههای مرکزی
کف کاذب سنگی
- نوع اول: کف کاذب ساخته شده با سنگ مصنوعی:
این تایل از سنگ طبیعی و ترکیب مواد دیگری چون، سیمان و افزودنیهای پلیمری ساخته میشود. وزن تایلهای مصنوعی کمتر از تایلهای با سنگ طبیعی است.
- نوع دوم: کف کاذب ساخته شده با سنگ طبیعی:
تایل با سنگهای طبیعی سنگ چون مرمر، گرانیت، تراورتن ساخته میشود. بیشترین کاربرد چنین سنگهایی در صنعت ساختمان سازی است.
کف کاذب سنگی محکم و مقاوم بوده و برای فضاهای باز و پر تردد گزینه مناسبی خواهد بود. کف کاذب سنگی شامل رنگها و طرحهای متنوعی چون
- تراورتن لیمویی
- گرانیت قرمز ایرانی
- گرانیت مشکی
- تراورتن کرم
- گرانیت دانه اناری
- تراورتن قرمز
- گرانیت آبی ایرانی
- و انواع دیگر میشود.
معایب کف کاذب سنگی
- وزن بسیار بالا و فاقد استاندارد
- به خطر انداختن امنیت ساختمان با افزایش وزن آن
- عدم رعایت اصول ساخت جهانی
- جا به جایی دشوار
- نصب دشوار
- دسترسی دشوار به زیر سازه
- امکان شکستن تایل هنگام برداشتن
- قیمت بالا
- دارای هزینههای جانبی بعد از نصب
کف کاذب شیشهای
کف کاذب شیشهای از شیشههای نسبتا قطور و نشکن ساخته میشود. البته این نوع بیشتر وارداتیاند. اما با توقف واردات آنها به کشور، تولید کنندگان داخلی اقدام به ساخت سازه کردهاند. بنابراین کف کاذبهای موجود در بازار، تولید ملی هستند.
بعد از قرار دادن تایل شیشهای روی سازه، طرف دیگر قابل مشاهده است. این امر از جهاتی خوب و در برخی مواقع خوب نیست مثلا برخی از مشتریان، زیر کف کاذب شیشهای را با گیاهان یا دیگر اشیا تزیین میکنند. در حالی که دیگر نمیتوانند تاسیسات را در زیر سازه اجرا کنند. چرا که ظاهر محیط دلنشین نمیشود.
معایب کف کاذب شیشهای
- تایلها به خط و خش حساس هستند
- سازه نیاز به مراقبت و هزینه نگهداری دارد
- امکان شکستن تایل وجود دارد
- هنگام تمیز کردن امکان لک شدن تایلها وجود دارد
- استفاده از تی صد در صد روی شیشه خط میاندازد
- نصب سازه شیشهای بسیار حساس است
- قیمت خرید اولیه و هزینه نصاب به صرفه نیست
- دسترسی به زیر سازه دشوار است
کف کاذب طرح لگراند
در واقع این سازه در ایران، توسط شرکتهای داخلی ساخته و طراحی شده است. این محصول اولین بار توسط کشور فرانسه تولید و عرضه شده. مدتها پیش کف کاذب لگراند به کشورهای دیگر از جمله ایران صادر میشد. اما مدتی است که صادرات آن متوقف شده است. کف کاذب طرح لگراند زیر نظر تولید کنندگان داخلی ساخته میشود.
یکی از بزرگترین معایب کف کاذب لگراند عدم تنوع در طرح و رنگ است. تایلها سبک وزن بوده و هنگام تردد سر و صدا ایجاد میکند. از این رو چندان طرفدار ندارد.
معایب کف کاذب طرح لگراند
- آنتی استاتیک نیست
- آکوستیک نیست
- نداشتن طرحهای متنوع
- فاقد استرینگر
- ساختار ضعیف
- نامناسب برای محیطهای اداری و پر رفت و آمد
- پایههای سست
- عدم استفاده از پیچ و مهره در نصب
- نداشتن اصول برای نصب سازه
- قیمت نامناسب
- کاربردهای محدود
- عدم نصب تجهیزات زیر سازه
کف کاذب چوبی
چوبهای مختلفی چون، ترمود، بلوط، گردو، راش و انجیر در ساخت کف کاذب چوبی استفاده میشوند. هر چه چوب مورد استفاده در ساخت تایل چوبی مقاومتر باشد، قیمت کف کاذب بیشتر میشود.
شکل تایلهای کف کاذب چوبی دو نوع است.
- تایلهای الوار الوار:
تایلهای الواری در اندازه و ضخامت مختلف تولید میشوند. سپس هر الوار روی پایههای خطی شکل نصب میشود. به دلیل شکل مستطیلی، امکان اجرا تاسیسات زیر تایل الواری وجود ندارد. این مشکل محدودیتهای بسیاری را ایجاد میکند.
- تایلهای مربعی شکل:
هر تایل مربعی، روی چهار پایه قرار میگیرد. تایلهای مربعی نصبت به تایل الواری استانداردتر بوده و امکان استفاده از فضای زیر سازه در اینوع وجود دارد. دسترسی به تجهیزات زیر سازه راحت است.
البته نوع دیگر از کف کاذب چوبی، تحت عنوان چوب پلاست وجود دارد.
کف کاذب چوب پلاست، از چوب و پلاستیک ساخته شده و معایب بیشتری دارد.
معایب کف کاذب چوبی
- قیمت نسبتا بالا
- آسیب به طبیعت
- شرایط مناسب برای رشد انواع قارچ و کپک
- تولید صدا به دلیل وزن بسیار سبک
- دارای هزینه نگهداری سالانه
- انتشار بوی بود و گاز سمی در صورت آتش سوزی
- مستعد آتش سوزی و گسترش آتش
- مستعد حشره زدگی
- امکان خط و خش افتادن روی آن
- آنتی استاتیک نبودن
- حساس به آب و رطوبت
- نداشتن استاندارد سازمان آتش نشانی
- غیر قابل استفاده بعد از مدت کوتاه
مزایا و معایب کف کاذب سرامیکی
کف کاذب سرامیکی از قرار گرفتن سرامیک روی تایل فولادی به وجود آمده است. نکتهکه طراحان این نوع به آن توجه نکردند عدم نیاز فولاد به سرامیک است. کف کاذب فولادی مقاومترین نوع کف کاذب بوده و نیازی به سرامیک ندارد. از هر نظر فولاد نسبت به سرامیک برتری دارد. قرار گرفتن سرامیک که سستتر از فولاد است، تنها قابلیتهای فولاد را محدود میکند.
زیرا سرامیک به تایل فولادی چسبانده میشود. چسب بعد از مدتی فرسوده شده و سرامیک از ساختار جدا میشود.
از طرفی هنگام برداشتن، بخشی از سرامیک دچار شکستگی شده و زیان آور است.
هنگام بروز آتش سوزی چسبها از بین رفته و ساختار کف کاذب سرامیکی فرو میریزد. همچنین چسب بوی سمی تولید میکند که برای انسان ضرر دارد.
به طور خلاصه باید گفت کاذب سرامیکی، کاربرد جدیدی نداشته و تنها وزن سازه و به دنبال آن، وزن کلی ساختمان را افزایش میدهد. بدین ترتیب امنیت ساختمان در پی افزایش بار مرده، به خطر میافتد.
در ساخت این محصول، اصل ایمن سازی اصلا رعایت نشده.
ایمن سازی یعنی ضمن کاهش بار مرده ساختمان، هزینههای ساخت و ساز را نیز کاهش دهیم. وزن بالای کف کاذب سرامیکی وهزینههای جانبی بعدی، نشان از عدم رعایت این اصل خواهد بود.
معایب مطرح شده توسط متخصصان تایید و استفاده از کف کاذب سرامیکی منع شده است.
نکات منفی کف کاذب سرامیکی
- افزایش بار مرده ساختمان
- مستعد ریزش
- نداشتن مراحل ساخت اصولی
- تایلهای حساس
- بوی بد چسب
- نصب دشوار
- فراری بودن نصابها از قبول پروژه
- زمانبر بودن نصب کف کاذب سرامیکی
- عدم دسترسی آسان به زیر سازه
- آنتی استاتیک نبودن
- عدم انسجام بین اجزا سازه
- عدم اتصال دقیق سرامیک به تایل به دلیل ناهموار بودن زیر سرامیک
- شکستن تایل
- ترک خوردن تایل
- نداشتن نشان استاندارد جهانی
- نصب دشوار