تحلیل رفتن لثه یا پسروی لثه (Gum recession) فرآیندی است که در آن حاشیه بافت لثه که دندانها را احاطه کرده از بین میرود. در این پروسه لثه عقب نشینی میکند و بخش بیشتری از دندان یا ریشه دندان نمایان میشود. افرادی که با این مشکل روبرو هستند، دوست دارند تا بدانند که تحلیل لثه چگونه درمان میپذیرد. باید بدانید که بسته به شدت تحلیل لثه، درمان آن نیز متفاوت است. بر همین اساس دندانپزشکان بر اساس شدت تحلیل مراحل مختلفی را برای درمان در نظر میگیرند. اغلب افراد خود متوجه پسروی لثهشان نمیشوند؛ چرا که این مشکل به تدریج اتفاق میافتد. لذا مراجعه به دندانپزشک امری ضروری خواهد بود.
ضرورت درمان تحلیل لثه
تحلیل رفتن لثه، فاصله و گودالی بین دندان و لثه احاطهکننده آن ایجاد میکند که به آن عمیق شدن پاکت گفته میشود. متاسفانه این گودال باعث جمع شدن ذرات غذا و باکتریها خواهد شد. با توجه به این موضوع اگر این وضعیت درمان نشود بافتهای نرم و استخوان پشتیبانیکننده دندان به شدت آسیب میبینند و در نهایت فرد دندان خود را از دست خواهد داد.
اولین نشانه تحلیل لثه، حساس شدن دندان به غذاها یا نوشیدنیهای سرد یا داغ است. همچنین این امکان وجود دارد که دندان بلندتر از گذشته به نظر برسد. به طور معمول افراد میتوانند حول و حوش خط لثه چسبیده به دندان، شکاف یا فاصله را لمس کنند. علاوه براین لبخند لثه ای هم یکی از نشانههای التهاب لثه به شمار میآید؛ لثهها در آن بلند دیده میشود. با مشاهده چنین علائمی مراجعه به یک دندانپزشک ضروری خواهد بود تا هرچه سریعتر برای درمان تحلیل لثه اقدام شود.
راه های درمان تحلیل لثه چیست؟
افرادی که با مشکل تحلیل لثهها روبرو هستند، باید بدانند که امکان درمان آن با استفاده از روشهای مختلفی انجام میشود. متخصص بیماریهای لثه با معاینه شما و با توجه به عمق مشکلی که دارید درمان مناسب را انجام خواهد داد:
تمیز کردن عمقی ناحیه آسیب دیده (حداقل تهاجمی)
افرادی که تحلیل لثه در آنها پیشرفت چندانی نکرده باید به متخصص بیماریهای لثه برای تمیز کردن عمقی ناحیه آسیبدیده مراجعه کنند تا مشکل برطرف شود. تمیز کردن عمیق دندان یا جرمگیری دندان و صاف کردن سطح ریشه با هدف از بین بردن پلاکها و جرم تشکیل شده بر روی دندان و خط لثه صورت میپذیرد.
علاوه براین شما باید به صورت منظم برای تمیز کردن تخصصی دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید و به رعایت اصول بهداشت دهان خود بپردازید:
- مسواک زدن روزانه (دو بار در روز)
- تمیز کردن دندانها با مسواک نرم
- پرهیز از مصرف دخانیات
- درآوردن پیرسینگ لب یا زبان
- رفع مشکل دندان قروچه ( یکی از دلایل تحلیل رفتن لثه)
خارج کردن پلاک و جرم زیر خط لثه (نسبتاً تهاجمی)
افرادی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمیکنند با سطح دیگری از تحلیل لثه مواجه خواهند شد. مهمترین علت تحلیل لثه، تجمع پلاک در فضای بین لثه و دندان است؛ در این مرحله دندانپزشک با کمک پروسه جرمگیری دندان و حذف جرمهای فوق و زیر لثهای اقدام به درمان میکند. در این روش تمام پلاک و جرم زیر خط لثه به همراه باکتریها و عفونت ایجاد شده خارج میشود. دندانپزشک بعد از تمام شدن این پروسه، ممکن است جهت حذف کامل باکتریها به تجویز آنتی بیوتیک بپردازد.
جراحی لثه (تهاجمیترین)
افرادی که تحلیل لثه در آنها بسیار پیشرفت کرده باید به جراحی لثه که روشی تهاجمی است، بپردازند. این روش آخرین راه حل بوده و در صورتی انجام میشود که پاکِت یا فضای پریودنتال (فضای مابین لثه و دندان ) زیاد شده و بافت استخوان نیز تحلیل رفته باشد. جراحی فلپ، بازسازی و پیوند بافت مهمترین روشهای جراحی لثه جهت درمان تحلیل لثه به حساب میآیند.
جراحی فلپ لثه و اسکیلینگ ( Flap Surgery)
اغلب اوقات دندانپزشک برای درمان تحلیل رفته در شرایط پیشرفته اقدام به انجام جراحی میکند. درصورتیکه دندانپزشک تصمیم بگیرد که جرمگیری دندان و روت پلنینگ برای بازگرداندن لثهها به حالت قبل کارساز نیست دست به جراحی خواهد زد.
جراحی فلپ لثه و اسکیلینگ بدین گونه انجام میشود؛ دندانپزشک طی این جراحی بافت لثه را برش زده و آن را بالا میزند. سپس باکتریها، بافتهای آلوده، پلاک و جرم را خارج میکند و با شستشوی اصولی محل جراحی آن را میبندد. هدف از انجام این جراحی علاوه بر زدودن آلودگی از فضای بین دندان و لثه، کاهش عمق این فضا برای دسترسی مناسب مسواک و نخ دندان به عمق آن و حذف کامل پلاک میکروبی است.
بازسازی بافت (Tissue Regeneration)
تمامی دندانهای ما توسط بافت استخوانی فکین تحتانی و فوقانی و لثهها احاطه شده یا به عبارتی حمایت میشوند. هنگامیکه بافت استخوانی یا لثه تحلیل رفته باشد، دندانپزشک میتواند اقدام به ترمیم یا جایگزینی استخوان و بافت تحلیل رفته کند.
مراحل انجام روش بازسازی بافت درست مانند جراحی فلپ لثه و اسکیلینگ است؛ با این تفاوت که یک مرحله اضافه در این روش وجود دارد. در بازسازی بافت پیش از بسته شدن یا بخیه زدن لثه، به اطراف دندانها ماده احیا کنندهای به ناحیه آسیب دیده اضافه میشود. این ماده با قرارگیری در موضع جراحی به بافت استخوانی و لثه کمک میکند تا بهتر بازسازی شود.
پیوند بافت نرم (Soft Tissue Graft)
پیوند بافت نرم یکی دیگر از روشهای جراحی لثه برای درمان تحلیل لثه به شمار میآید. در این روش، بافت نرم از سقف دهان یا مجاور دندانی که دچار تحلیل لثه شده است برداشته و به اطراف دندانهایی که ریشه آنها در معرض دید قرار گرفته، بخیه میشود.
با مراجعه به هنگام دندانپزشک تحلیل لثه خود را درمان کنید
تحلیل لثه وضعیتی است که در آن ریشه دندان در معرض دید محیط دهان قرار گرفته و دندان در معرض خطر بیشتری از نظر پوسیدگی و از دست دادن قرار میگیرد. بر همین اساس باید هرچه سریعتر برای درمان آن اقدام کنید. در صورتیکه تحلیل لثه در حدی باشد که کمی پسروی اتفاق افتاده باشد، دندانپزشک میتواند تنها با جرمگیری و تمیز کردن عمقی این ناحیه (روت پلنینگ یا تسطیح ریشه)، آن را درمان کند. اما در موارد حادتر زمانیکه ساختار استخوان و لثه زیادی تخریب شده باشد، دندانپزشک جراحی لثه را برای شما انجام میدهد.