همه ما کم و بیش با خواص و فواید متعدد بادام زمینی آشنا هستیم. اینکه این مغز مفید تا چه اندازه میتواند برای اعضای مختلف بدن، پیشگیری و حتی درمان بعضی از بیماریها مفید باشد. حتی در طب سنتی و علم نوین هم به لزوم مصرف بادام تاکید شده است. اما آیا تاکنون راجع به مضرات بادام زمینی چیزی شنیدهاید؟ یا اصلا میدانید که چه افرادی باید از مصرف بادام پرهیز کنند؟
اگر در این مورد اطلاعی ندارید حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید، چون قرار است مضرات مصرف بادام زمینی و موارد منع مصرف آن را به طور کامل شرح دهیم.
بایدها و نبایدهای مصرف بادام زمینی
از بین مغزیجات، بادام زمینی طرفداران خاص خود را داشته و بسته به طبع افراد در انواع برشته، خام، بانمک و بدون نمک عرضه میشود. در این بین افرادی که دچار بیماری نظیر فشار خون هستند باید نوع خام و بینمک آن را تهیه کنند تا از عوارض احتمالی آن مصون بمانند. به طور کلی برای پیشگیری از مضراتی که ممکن است در اثر مصرف بادام زمینی رخ دهد بهتر است که میزان مصرف روزانه را رعایت کنید. در واقع سنتی و طب نوین برای هر خوراکی میزان مصرف مشخصی را تعیین کرده است. افراد نیز باید با توجه به اصول مشخص شده مواد غذایی را مصرف کنند تا پس از آن دچار عوارض احتمالی نشوند.
بادام زمینی برای چه کسانی مضر است؟
همان طور که گفته شد بادام زمینی با وجود خواص زیادی که دارد ممکن است برای یکسری از افراد مضر باشد. در ادامه موارد به منع مصرف این مغز خوشمزه اشاره خواهیم کرد.
افراد مبتلا به آلرژی
خیلی از افراد از همان سنین کودکی به بسیاری از مواد غذایی حساسیت دارند. از آن جایی که بادام زمینی در دسته مواد حساسیت زا قرار میگیرد، از همین رو افرادی که مبتلا به آلرژی هستند به دلیل بروز واکنشهای آلرژیک بهتر است که در مصرف آن دقت بیشتری به خرج دهند. حساسیت به بادام زمینی در کودکان و بزرگسالان ممکن است به صورت خارش و التهابات پوستی، سرفه، دلدرد، کهیر، حالت تهوع، تنگی نفس، تپش قلب، تغییر رنگ در چشمها و کبودی لب بروز کند. در صورت بروز چنین علائمی فرد حتما باید به پزشک مراجعه کند و تحت درمان قرار گیرد.
افراد دارای اضافه وزن
یکی از گروههای دیگری که باید در مصرف بادام زمینی دقت بیشتری کنند افرادی هستند که اضافه وزن دارند و از چاقی مفرط رنج میبرند. یک نکته مهم که بهتر است این دسته از افراد مصرف بادام را قطع نکنند بلکه در حد تعادل میزان مصرف آن را کنترل نمایند. خیلی از متخصصین تغذیه و رژیم درمانی توصیه میکنند که افراد با گنجاندن هفتهای دو بار مصرف کره بادام زمینی در برنامه غذایی خود میتوانند از افزایش سلولهای چربی جلوگیری نموده و با این کار کاهش وزن محسوسی را تجربه کنند.
بیماران کبدی
یکی از دیگر گروههای آسیب پذیری که باید در مصرف بادام دقت بیشتری به خرج دهند بیماران کبدی است. این افراد که با مشکلات کبد چرب، نارسایی و التهاب کبد دست و پنجه نرم میکنند میبایست تمامی فاکتورهای مواد غذایی مصرفی را مورد بررسی قرار دهند تا بتوانند بیماری خود را کنترل نمایند. تقریبا برای بیشتر افراد مصرف یک مشت بادام زمینی اشکالی ایجاد نمیکند ولی بیش از این مقدار بخصوص برای بیماران کبدی توصیه نمیشود. یک نکته مهم اینکه اگر به عارضه کبدی دچار هستید، زیاده روی در مصرف بادام زمینی میتواند زمینه را برای بروز بیماری سرطان کبد فراهم کند. پس از این موضوع به سادگی نگذرید و برای میزان مصرف آن حتما با پزشک متخصص مشورت بگیرید.
افراد گرم مزاج
بادام زمینی طبع گرمی دارد و برای کسانی که طبعشان سرد است بسیار مفید میباشد. در این بین افراد گرم مزاج برای اینکه دچار عوارض احتمالی بعد از مصرف بادام نشوند باید آن را با ترکیبی از مواد غذایی دیگر مصرف نمایند. در طب سنتی توصیه شده که این دسته از افراد بادام زمینی را به همراه مصلحهایی همچون کشمش، عسل، شیر و مصطکی نوش جان کنند. با این ترکیبها افراد گرم مزاج دیگر نگرانی در خصوص مصرف بادام نخواهند داشت.
مصرف کنندگان دارو
برخی از افراد برای درمان بیماریهای خود روزانه از داروهای شیمیایی خاصی استفاده میکنند. در این میان مصرف بادام زمینی و سایر مغزها میتواند تا حدودی میزان اثرگذاری داروها را از بین ببرد. بخصوص افرادی که از داروهای آرام بخش و ضدافسردگی استفاده میکنند، به دلیل تداخلات دارویی باید از مصرف همزمان دارو با بادام زمینی تا حد امکان پرهیز کنند. این دسته از افراد میبایست دوز مصرف روزانه مواد مغذی را کنترل نموده و با رعایت فاصله زمانی اقدام به خوردن آن کنند.
همه چیز در مورد فواید و خواص بادام زمینی
امروزه بسیاری از افراد برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماریها به رژیم غذایی سالم و طبیعی روی آوردهاند. این مواد مغذی و پرخاصیت را میتوان به وفور در مغزیجاتی همچون بادام زمینی، پسته، فندق و گردو یافت. در میان این مغزیجات بادام زمینی خواص و فواید متعددی داشته و بسیار هم پرطرفدار است. این مغز خوشمزه با ترکیبات مقوی که دارد برای سلامتی هر یک از قسمتهای بدن مفید است. پس اگر تاکنون علاقهای به خوردن بادام زمینی نداشتهاید به شما پیشنهاد میکنیم که از مصرف آن غافل نشوید. در ادامه راجع به ترکیبات موجود در مغز بادام زمینی و خواص آن توضیحاتی ارائه خواهیم داد. پس با ما همراه شوید.
ترکیبات بادام زمینی
مصرف بادام زمینی به دلیل برخورداری از مواد مغذی متعدد برای بدن بسیار سودمند میباشد. مواد مغذی موجود در این مغز باعث شده که بسیاری از افراد آن را مفید بدانند. بادام زمینی منبع بسیار خوبی از پروتئین بوده و سرشار از ویتامین E است. از دیگر ترکیبات ارزشمند مغز بادام زمینی نیز میتوان به ویتامین B1، B2 و B3، مس، منگنز، فسفر و منیزیم اشاره کرد. با این اوصاف نباید از این ماده غذایی مفید به سادگی بگذرید و بهتر است که آن را در رژیم غذاییتان بگنجانید.
خواص بادام زمینی
همان طور که پیش از این به آن اشاره شد بادام زمینی سرشار از پروتئین، ویتامین و مواد مغذی است. در ادامه برخی از خواص مهم این مغز را بررسی خواهیم کرد.
کاهش کلسترول خون
بادام زمینی ترکیباتی مشابه با کلسترول دارد. اسم این ماده فیتواسترول بوده و فقط از نظر ساختاری شبیه به کلسترول است. با استفاده از این خاصیت دیگر نگران کلسترول خون خود نخواهید بود و نیازی نیست که از داروهای شیمیایی مختلف برای کاهش کلسترول خونتان استفاده کنید.
پیشگیری از سرطان
امروزه متاسفانه به دلایل مختلفی آمار ابتلا به سرطان افزایش یافته و خیلی از افراد به دنبال راهی برای پیشگیری از این بیماری هستند. یکی از مواد مفیدی که میتواند تا حد زیادی از بروز این بیماری جلوگیری کند بادام زمینی است. بادام زمینی به دلیل برخورداری از ویتامینها، چربیهای اشباع نشده و مواد معدنی خاص خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد و علاوه بر این انرژی مورد نیاز بدن برای انجام فعالیتهای روزمره را تامین میکند. پس اهمیت مصرف بادام زمینی را جدی بگیرید و از خوردن آن غافل نشوید.
رفع افسردگی
در حال حاضر خیلی از افراد به دلیل دغدغهها، فشارها و تنشهای مختلف دچار افسردگی میشوند. این افراد در صورت درمان با قرصها و داروهای آرام بخش باز هم درگیر عوارض این داروها خواهند شد. همان طور که میدانید افسردگی به دلیل کاهش ترشح سروتونین رخ میدهد. در بادام زمینی میزان بالایی تریپتوفان وجود دارد که در صورت مصرف، بدن آن را تبدیل به سروتونین میکند. این یعنی که شما با مصرف بادام یا کره بادام زمینی میتوانید بدون هیچ عوارضی به مبارزه با بیماری افسردگی بروید و آن را درمان کنید.
کاهش خطر سکته مغزی
یکی دیگر از فواید بادام زمینی کاهش خطر سکته مغزی است. تحقیقات نشان داده است که رسوراترول موجود در بادام زمینی خطر سکته مغزی را از طریق تغییر مکانیسمهای مولکولی در رگهای خونی تا حد زیادی کاهش میدهد. این ماده علاوه بر این با افزایش تولید هورمون اکسید نیتریک سبب کاهش فشار خون و گشاد شدن عروق میگردد.
پاکسازی پوست
مشکلات پوستی یکی از مسائلی است که بیشتر افراد بخصوص خانمها با آن روبرو هستند. همان طور که میدانید بادام زمینی خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از همین رو برای پوست بسیار مفید است. استفاده از بادام به صورت کره بادام زمینی یا روغن آن میتواند باعث شادابی و جوانسازی پوست شده و شما را از خرید داروهای مختلف پوستی و شیمیایی بینیاز کند.
کاهش وزن و تناسب اندام
تناسب اندام و لاغری یکی از دغدغههای اصلی جامعه امروزی است و خیلی از افراد به دلیل رژیم غذایی نامناسب از مشکل چاقی رنج میبرند. حال اگر برای کاهش دادن وزنتان هزینه زیادی را متحمل شدهاید بهتر است که بادام زمینی را در رژیم غذاییتان قرار دهید. تحقیقات نشان داده زنانی که هفتهای دوبار بادام زمینی میخورند، نسبت به افراد دیگر کمتر دچار افزایش وزن و چاقی میشوند. پس برای رسیدن به وزن ایدهآلتان حتما این راهکار را تست کنید و از نتیجه خارقالعاده آن شگفت زده شوید.
جلوگیری از پوکی استخوان
مشکلات استخوانی مثل پوکی یا نرمی استخوان معمولا بخاطر کمبود آهن و کلسیم بروز پیدا میکند. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها توصیه میشود که از بادام زمینی و یا کره بادام زمینی استفاده کنید. بادام زمینی سرشار از کلسیم و آهن است و مصرف آن میتواند تا حد زیادی از بروز بیماریهای استخوانی جلوگیری کند.
مناسب برای افراد دیابتی
بادام زمینی به طور کلی دارای کربوهیدرات بسیار کمی بوده و علاوه بر این به دلیل وجود چربی و فیبر بالا در رده مواد غذایی با شاخص گلیسمی و قندی پایین قرار میگیرد. این شاخص بدین معنی است که خوردن بادام زمینی جهش زیادی در میزان قند خون ایجاد نخواهد کرد. همین موضوع سبب شده که این مغز خوشمزه به عنوان یک ماده مغذی و بدون ضرر برای افراد دیابتی شناخته شود.
نتیجه گیری
بادام زمینی با وجود مواد مغذی همچون پروتئین، فیبر، ویتامین E و چربیهای غیراشباع ممکن است برای برخی از افراد ضررهایی را به همراه داشته باشد. به طور کلی افراد دارای اضافه وزن و چاقی مفرط، افراد مبتلا به آلرژی، بیماران کبدی، گرم مزاجها و مصرف کنندگان داروهای خاص باید در میزان مصرف بادام دقت بیشتری به خرج دهند و پیش از مصرف با پزشک مشورت نمایند. در مجموع به همه افراد توصیه میشود که اول از همه از فروشگاههای معتبر بادام زمینی را خریداری کنند تا از خواص متعدد آن بهرهمند شوند. علاوه بر این اگر فردی دچار بیماری خاصی است و یا از داورهای خاصی استفاده میکند حتما این موضوع را با پزشک معالج خود در جریان گذاشته و در صورت مشاهده علائم آرژیک پس از خوردن بادام، باید هر چه سریعتر تحت درمان قرار گیرد.
بادام زمینی بخاطر پروتئین و انرژی زا بودنش خیلی بین مردم رایج است و نسبت به مغزیجات دیگر مثل پسته و گردو قیمت پایینتری دارد. به طور کلی در هر ۱۰۰ گرم بادام حدود ۵۶۷ کالری وجود دارد و با آنتی اکسیدانهایی که درونش نهفته است، نقش حفاظتی را در برابر سرطان، بیماریهای قلبی عروقی و عفونتهای ویروسی ایفا میکند. خرید بادام زمینی به عنوان منبع پروتئین، فیبر، ویتامین E و چربیهای غیر اشباع تقریبا برای همه افراد مفید است و کارشناسان طب سنتی هم مصرف این مغز خوشمزه را توصیه میکنند. برخی از مهمترین خواص مغز بادام عبارتند از: کمک به تنظیم فشار خون، تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از گرفتگی عضلانی، رفع خستگی و جلوگیری از ضعف بدن، کاهش خطر سکته مغزی و جلوگیری از آلزایمر. پس اگر تا به امروز علاقهای به بادام زمینی نداشتید برای حفظ سلامتیتان بهتر است که تجدید نظر کنید و آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
منبع: بازار محلی واجارو (https://vajaro.ir/)