رژیم غذایی کتو یک رژیم چربی سوز مشهور است. این رژیم نام های متفاوتی همانند: رژیم کتوژنیک، رژیم چربی سوز، رژیم کم کربوهیدرات و غیره دارند. هنگامی که شما غذا میل می کنید اگر آن ماده غذایی حاوی کربوهیدرات بالایی باشد بدن شما گلوکز و انسولین تولید می کند. سپس این گلوکز تبدیل به انرژی می شود و این انرژی قابل تبدیل به انرژی های دیگر است. با کاهش مصرف کربوهیدرات ها بدن وادار می شود به حالت کتوز شناخته شود. در واقع می توان گفت کتوز یک فرآیند طبیعی در بدن انسان است. هنگامی که مواد غذایی به بدن نمی رسد کتوز به بدن کمک می کند تا زنده بماند.
رژیم غذایی کتوژنیک هدفمند
کاهش وزن
هنگامی که غذا به بدن نمی رسد رژیم کتوژنیک از چربی های بدن برای تولید انرژی استفاده می کند. به همین علت است که می گویند این رژیم به کاهش وزن کمک می کند.
کنترل قند خون
رژیم کتو بسیار بیشتر از رژیم های کالری سوز بر پیشگیری از دیابت تاثیر دارد. علت این موضوع این است که ابن رژیم به طور طبیعی می تواند قند خون فرد را با توجه به غذایی که مصرف می کند کاهش دهد.
تمرکز ذهنی بالا
بیشتر افراد از این رژیم برای افزایش فعالیت ذهنی خود استفاده می کنند. با گرفتن لین رژیم فرد در طول روز احساس انرژی می کند.
بیماری صرع
این رژیم بسیار مفید برای درمان بیماری صرع بسیار استفاده می شود. رژیم کتوژنیک یکی از روش های درمانی خوب برای درمان کودکانی است که بیماری صرع آنان از کنترل خارج شده است.
مقاومت انسولین
رژیم کتوژنیک به خوبی می تواند سطح انسولین بدن را در سطحی که برای سلامتی مناسب است کاهش دهد. از این نظر این رژیم می تواند به مردم کمک کند.
آکنه
با گرفتن رژیم کتو شما شاهد پوستی سالم خواهید بود و از شر جوش و آکنه خلاص خواهید شد.
رژیم غذایی کتوژنیک چیست
در کوتاه مدت، شما باید مواد غذایی واقعی (گوشت، تخم مرغ، آجیل، ماست، سبزیجات و گاهی اوقات برخی از میوه ها) بجز کربوهیدرات خالص را بخورید. همچنین توصیه می شود از مصرف مواد غذایی فرآوری شده و هر گونه مواد غذایی که ممکن است حاوی مواد نگهدارنده و رنگ باشد در دستور رژیم کتوژنیک جدآ خودداری شود . دستور رژیم کتوژنیک تنها یک رژیم لاغری جهت کاهش وزن به هر قیمتی نیست ، بلکه یک روش و آموزشی جهت زندکی سلامت تر و تغییر لایف استایل می باشد.
رژیم غذایی کتوژنیک برای کاهش وزن و لاغری
در ابتدای رژیم خود با روزی حدود ۵۰ گرم کربوهیدرات (کربوهیدرات بدون فیبر) آغاز کنید و کم کم این مقدار را کاهش دهید تا روزانه به ۳۰-۲۰ گرم برسد . با مصرف این مقدار کربوهیدرات بصورت روزانه بدن شما در کتوز می رود . به نسبت متوسطی از پروتئین ها مصرف کنید . ترجیحا براساس درصدی از چربی های بدنتان میزان مصرف پروتئین لازم را تخمین بزنید. (۱ گرم پروتئین به ازای هر کیلو از توده بدنتان بدون چربی)
غذاهای رژیم کتوژنیک
غذاهای مجاز در رژیم کتوژنیک
- انواع گوشت: گوشت قرمز، استیک، ژامبون، سوسیس، مرغ و بوقلمون
- ماهی: ماهی قزلآلا، ماهی تن، ماهی خال مخالی
- انواع تخم مرغ
- کره و خامه پنیرهای فراوری نشده
- دانهها: بذر کتان، تخمه کدو تنبل و…
- روغنهای سالم: روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن آووکادو
- ادویهجات: نمک، فلفل، پودر سیر، پاپریکا، زردچوبه، پودر کاری، پودر زنجبیل، دارچین و نعناع
- سبزیجات با کربوهیدرات پایین: سبزیجات سبز، گوجه فرنگی، پیاز، فلفل و…
نوشیدنیهای مجاز در رژیم کتوژنیک
- آب
- چای
- قهوه
- نوشابه رژیمی
میانوعدههای مجاز در رژیم کتوژنیک
مواد غذایی کم کربوهیدارت از جمله خوراکیها و میان وعده های مجاز در رژیم کتوژنیک هستند که در زیر به برخی از این میان وعده ها اشاره کردیم:
- تخم مرغ
- پنیر غیر فراوری شده
- آووکادو
غذاهای غیرمجاز در رژیم کتوژنیک
- غذاهای شیرین: انواع کیک و بستنی، آب نبات و…
- نشاسته: گندم، برنج، ماکارونی، غلات و…
- حبوبات: نخود فرنگی، لوبیا، عدس، نخود و…
- محصولات رژیمی یا کم چرب: این غذاها فراوری شده هستن و کربوهیدرات بالایی دارن
- چاشنیها: این غذاها دارای شکر و چربی های ناسالم هستند
- چربیهای ناسالم: روغنهای گیاهی فراوری شده و مایونز بیشتر میوهها به جز بخشی از توتها
نوشیدنیهای غیر مجاز در رژیم کتوژنیک
- نوشابه
- آب میوه
- نوشیدنیهای انرژیزا
- اسموتی
- میلک شیک
- چای کامبوچا
- لته
- آبجو
- شیر سویا
- چای سرد یا آیس تی
- شیر نارگیل
عوارض رژیم غذایی کتوژنیک
رژیم کتو می تواند باعث کاهش فشار خون، سنگ کلیه، یبوست، کمبود مواد مغذی و افزایش خطر بیماری های قلبی شود. علاوه بر این رژیم های غذایی سخت مانند کتو می تواند باعث انزوای اجتماعی یا بی نظمی در غذا خوردن شود. رژیم غذایی کتوژنیک برای کسانی که به بیماری هایی از جمله پانکراس، کبد، تیروئید یا کیسه صفرا مبتلا هستند، ایمن نیست.
لازم هست بدانید هیچ رژیمی وجود ندارد که برای همه مفید باشد. بنابراین قبل از اجرای هر رژیم غذذایی باید تحقیقات خود را انجام دهید، با یک متخصص تغذیه و پزشک خود مشورت کنید و مطمئن باشید که در طول رعایت هر رژیم غذایی از امنیت کامل برای سلامتی بدن برخوردار هستید.
آیا خوردن پروتئین زیاد در رژیم غذایی کتوژنیک خطرناک است؟
لازم بذکر است که رژیم غذایی کتوژنیک یک رژیم لاغری با مصرف چربی بالاست نه مصرف پروتئین بالا. زیرا مصرف زیاد پروتئین با مشکلاتی همراه است. نگرانی اصلی افزایش وقوع سنگ کلیه و آسیب کلیوی است. داده های تحقیقات کمی برای نشان دادن هرگونه اثر منفی رژیم غذایی با پروتئین بالا در عملکرد کلیه یا سنگ کلیه وجود دارد و تنها باید به افراد با مشکلات کلیوی اخطار داده شود. در واقع، مطالعات اخیر تایید می کنند که پروتئین به کلیه ها صدمه ایجاد نمی کند. نگرانی دوم در مورد اثرات منفی خوردن زیاد پروتئین می توان به مشکلات کبد را نام برد. مصرف زیاد پروتئین هیچ اثر منفی بر روی کبد ندارد. و در نهایت مصرف بیش از حد پروتئین ،موجب پوکی استخوان می گردد ،تحقیقات بسیاری انجام گرفته و این ادعا را نیز رد کرده اند . به طور خلاصه، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه افزایش مصرف پروتئین باعث صدمه به کلیه، نارسایی کبد و پوکی استخوان می گردد ، وجود ندارد.
8 توصیه عالی برای موفقیت در رژیم غذایی
باید و نبایدهای خوردنی در رژیم لاغری و کاهش وزن