4شنبه سوری چیست؟ چهارشنبه سوری نام آشنایی است برای تمام ما ایرانی ها، روزی است که تمام مردم ایران از آن روز خاطره دارند. خیلی ها این روز را نحس می دانند چون از این روز خاطرات بدی دارند، خیلی ها هم این روز را روز شیرینی می دانند چون یاآور خاطرات شیرین سال های گذشته شان است. چهارشنبه سوری که با نامهای جشن چهارشنبه پایان سال و شب چهارشنبه سرخ نیز شناخته میشود، یکی از جشنهای ایرانی است که در شب واپسین چهارشنبهٔ سال (از غروب سهشنبه) برگزار میشود و اولین جشن از مجموعه جشنها و مناسبتهای نوروزی است.
این جشن در نزد ایرانیان قبل از اسلام در روز خاصی انجام نمیگرفت و معمولاً در اواخر زمستان در حالی که زمین درحال گرم شدن بود انجام میشد، ولی پس از اسلام و حمله اعراب این جشن به آخرین چهارشنبه سال موکول میشد. زیرا چهارشنبه در نزد اعراب روزی نحس و شوم بود.
چهارشنبه سوری به چه معناست؟
واژهٔ «چهارشنبه سوری» از دو واژهٔ چهارشنبه نام یکی از روزهای هفته و سور به معنای جشن و شادی ساخته شدهاست. طبق آیین باستان در این روز آتش بزرگی برافروخته میشود که تا صبح زود و برآمدن خورشید روشن نگه داشته میشود، که این آتش معمولاً در بعد از ظهر زمانی که مردم آتش روشن میکنند و از روی آن میپرند، آغاز میشود و در زمان پریدن میخوانند: «زردی من از تو، سرخی تو از من». این جمله نشانگر مراسمی برای تطهیر و پاکسازی مذهبی است که واژه «سوری» به معنی «سرخ» به آن اشاره دارد. به بیان دیگر مردم خواهان آن هستند که آتش تمام رنگ پریدگی و زردی، بیماری و مشکلاتشان را بگیرد و به جای آن سرخی و گرمی و نیرو به آنها بدهد. چهارشنبه سوری جشنی نیست که وابسته به دین یا قومیّت افراد باشد و در میان بیشتر ایرانیان رواج دارد.
بوته افروزی در شب 4شنبه سوری
در ایران رسم است كه پیش از پریدن آفتاب، هر خانواده بوته های خار و گزنی را كه از پیش فراهم كرده اند روی بام یا زمین حیاط خانه و یا در گذرگاه در سه یا پنج یا هفت «گله» كپه می كنند. با غروب آفتاب و نیم تاریك شدن آسمان، زن و مرد و پیر و جوان گرد هم جمع می شوند و بوته ها را آتش می زنند. در این هنگام از بزرگ تا كوچك هر كدام سه بار از روی بوته های افروخته می پرند، تا مگر ضعف و زردی ناشی از بیماری و غم و محنت را از خود بزدایند و سلامت و سرخی و شادی به هستی خود بخشند. مردم در حال پریدن از روی آتش ترانه هایی می خوانند.
زردی من از تو ، سرخی تو از من
غم برو شادی بیا ، محنت برو روزی بیا
نکته پایانی
توصیه ما به تمام جوانان و نوجوانان این است که نکات ایمنی را در شب 4شنبه سوری رعایت کنند و شب خوش و خاطره انگیزی برای خانواده هایشان رقم بزنند. سعی کنید به هیچ وجه سمت مواد محترقه و آتش زا نروید و شب چهارشنبه سوری را همانند سنت قدیمی و فقط با روی آتش پریدن برگزار کنید.موفق و پیروز باشید. با آرزوی سالی خوش برای تک تک شما عزیزان.
15 بهمن چه روزی است؟ - جشن میانه زمستان
جشن دیگان از جشن های ایران باستان
ممنون از اینکه با زیبامون همراه بودین.