زردی چشم به دلیل بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون ایجاد میشود که در اثر آن، رنگ بخش سفید چشمها و همچنین پوست فرد به زردی میگراید. یرقان یا زردی را نمیتوان به خودی خود یک بیماری دانست، بلکه نشانه بعضی بیماری دیگر در بدن است و توصیفی برای علایم آن محسوب میشود که آن بیماری باعث بالا رفتن این ماده رنگی در خون شده است و نتیجه آن، به صورت زردی در چشم و پوست مشخص میشود. اما این علتها دقیقا چه چیزهایی هستند؟
همه چیز درباره علت زردی چشم ها
زردی چشم ناشی از چه چیزی است؟
ایجاد زردی در چشمها، به علت بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون است. بیلیروبین مادهای است که از تجزیه «هم» موجود در هموگلوبینهای قرمز پوست و عضلات، تشکیل میشود. «هم» نام ترکیبی در خون است که باعث تبادل اکسیژن میشود. وقتی عمر گلبولهای قرمز تمام میشود یا عضلات صدمه میبینند، هموگلوبین طی چندین مرحله ابتدا به بیلیوردین بعد به بیلیروبین تبدیل میشود؛ بیلیوردین ماده سمی نیست اما معلوم نیست که چرا بدن این ماده را به بیلیروبین که ماده سمی است تبدیل میکند که باید از بدن دفع شود.
بهطور معمول بیلیروبین در کبد و صفرا از خون جذب و جمعآوری میشوند و از طریق صفرا یا کلیهها دفع میشود که باعث تغییر رنگ در مدفوع و ادرار میشود.
بالا رفتن میزان این ماده در خون، نشانهای از بیماری و اختلال در کبد و صفراست که باید فورا با دیدن نشانههای آن، پیگیری شود.
نشانههای یرقان یا زردی چیست؟
1. زرد شدن رنگ چشمها
2. زرد شدن رنگ پوست
3. ادرار تیره
4. احساس خستگی و خارش
5. درد شکمی که ناشی از انسداد صفرا است.
6. کاهش وزن
7. استفراغ
8. مدفوع بیرنگ
9. تب
علام و نشانههای زردی در بدن را کاملا جدی بگیرید و فورا برای درمان آن پیگیری کنید، گاهی اوقات شدت نشانهها و عوارض زردی در بدن، تا حدی زیاد است که بیمار مثلا در اثر خارش شدید پوست بدن، دست به خودکشی زده است و یا انسداد مجاری صفرا، باعث ایجاد خونریزی داخلی در بدن میگردد که عوارض جدی ثانوی به دنبال دارد.
چه عواملی باعث ایجاد زردی و یرقان میشوند؟
1. التهاب حاد کبد (در اثر تغذیه نامتعادل، الکل و ویروس و...)
2. التهاب مجاری صفراوی
3. گرفتگی مجرای صفرا
4. آنمی و کم خونی (وقتی تعداد زیادی از گلبولهای خونی از بین بروند، میزان بیلی روبین تولیدی نیز افزایش مییابد)
5. سندروم ژیلبرت (یک بیماری ارثی کبدی که در آن توانایی آنزیمها برای انجام پروسههای آنزیمی کاهش مییابد)
6. بیماری کلستازیس - در این بیماری گردش صفرا در کبد منقطع میشود و به جای دفع در کبد باقی میماند.
درمان زردی
بنا به دلیل که باعث ایجاد زردی چشم و بدن میشود، نوع درمان هم متفاوت است.
زردی ناشی از انسداد: جراحی
زردی ناشی از هپاتیت: داروهای ضد ویروسی
زردی ناشی از مصرف داروها: قطع دارو و جایگزین کردن دارویی دیگر
زردی ناشی از کم خونی: مصرف آهن و مکملها دارویی و غذایی
با مشاهده هر یک از نشانههای زردی، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا با انجام آزمایشات تخصصی، دلیل زردی در بدنتان مشخص شود و به درمان آن بپردازد.
چگونه از زردی جلوگیری کنیم؟
همان طور که مطالعه کردید، دلیل اصلی ایجاد زردی در بدن، اختلال در عملکرد کبد است که میتوان با داشتن تغذیه متعادل، انجام ازمایشات روتین چکاپ پزشکی، ورزش کردن، دوری از مصرف الکل و خودداری از رفتارهای پرخطر که باعث انتقال ویروس هپاتیت میشود، از آن جلوگیری کرد.
آبریزش چشم - آشنایی با دلایل و درمان آن