در فصل زمستان کاهش مدت تابش و میزان گرمای خورشید و طولانی بودن مدت شب، تاثیرات منفی روی خلق و خوی افراد دارد. روشنایی نور خورشید در انسان سبب ترشح هورمون شادی و نشاط به نام اندورفین و سروتونین میگردد که میزان آن در زمستان کاهش مییابد و این اتفاق در روزهای پایانی سال به دلیل گذشتن روزهای زیاد از چنین شرایطی، بیشتر نیز میشود.
افسردگی زمستانی را خیلی از نوجوانان و جوانان نیز تجربه کردهاند و این مسئله در آنان که باید منبع انرژی باشند، در روند درس و کارشان تاثیر منفی میگذارد. احساس کاهش انرژی و انگیزه، بیعلاقگی به کارهای اجتماعی، تحریکپذیری، بیخوابی، پرخوری، حساسیت، بیحالی و کسلی، ناراحتی روحی و مشکل در تمرکز از اختلاتی هستند که در این نوع افسردگی بروز مییابند و در موارد شدید که فرد زمینه قبلی از افسردگی را دارد، حتی ممکن است به فکر مرگ و خودکشی نیز منجر شود.
روش هایی برای درمان افسردگی زمستانی
ورزش منظم
تحقیقات نشان دادهاند که افراد ورزشکار بسیار کمتر از دیگران به افسردگی دچار میشوند و این به معنای ورزش حرفهای نیست و یک پیادهروی معمولی نیز همین شرایط مثبت را در بدن ایجاد میکند. پیادهروی، ورزشهای هوازی و یوگا بهترین تمرینات بدنی برای دور ماندن از افکار منفی و افسردگی هستند که در روزهای پایانی سال به شما برای غلبه بر کمبود انرژی بسیار کمک میکنند.
این ورزشها برای ایجاد تناسب نیز خیلی موثرند و تمریناتی برای تحول اندام شما هستند.
لذت بردن از نور طبیعی
حتما در ساعات اولیه روز و وسط ظهر که تابش نور خورشید شدید است، به بیرون از منزل بروید و در معرض نور خورشید قرار بگیرید. کاهش تابش نور خورشید در بدن باعث میشود مغز هورمون ضدافسردگی سروتونین را کمتر تولید کند. بنابراین حتما در طول روز از تابش نور خورشید بهره ببرید.
اگر امکان بیرون رفتن از منزل را ندارید، حداقل در کنار پنجرهای روشن بنشینید تا نور خورشید بر بدنتان بتابد. برای چند لحظه هم که شده، پنجره را بگشایید و از نور خورشید و هوای تازه لدت ببرید.
نور مصنوعی
اگر امکان استفاده از نور خورشید را ندارید و یا فکر میکنید این مقدار تابش در بهتر کردن حالتان خیلی موثر نیست، در برابر نور لامپ به رنگ سفید یا آبی بنشینید. این نورها مغز را تحریک به تولید هورمون بهبود خلق و خو میکنند و انرژی شما را چندین برابر افزایش میدهند.
ویتامین D
اگر در شهرهای بسیار ابری و بارانی زندگی میکنید، حتما میزان ویتامین D در بدنتان را چک کنید زیرا کمبود این ویتامین در بدن که به ویتامین خورشید معروف است، در افزایش افسردگی تاثیر جدی دارد.
غذاهای سرشار از چربیهای امگا3
در فصل زمستان بیشتر از این نوع چربیهای اشباع نشده سالم کمک بگیرید. امگا3 در بهبود وضعیت خلق و خو تاثیری عالی دارد و افسردگی را کاهش میدهد. غذاهایی مانند ماهی آزاد، تن، ساردین، کولی و تخممرغ، گردو و بذر کتان سرشار از این چربیهای ضروری هستند که تناسب اندام و چربیسوزی را نیز افزایش میدهند.
شکلات تلخ
شکلات تلخ دارای کافئین است که انرژی زا میباشد و خوابآلودگی و کسالت را در شما برطرف میکند.
مدیتیشن و تمرکز
روزانه حداقل به مدت 10 دقیقه تمرین تمرکز و ریلکسیشن کنید. این کار بدن و ذهن شما را ریلکس و آزاد میکند و خستگی را از آنها دور میسازد.
چای سبز
به جای قهوه در این فصل از چای سبز که برای آرامش بدن و ذهن مناسب است، بیشتر استفاده کنید. مصرف قهوه اگر به اندازه باشد، بد نیست اما بیشتر از دو فنجان در روز توصیه نمیشود زیرا ممکن است سبب ایجاد اختلالات خواب در شما شود که در ابتلا به افسردگی بسیار موثر است.