پوکی استخوان یک بیماری شایع است که در 10 درصد بزرگسالان بالای 50 سال دیده میشود، ولی شروع این بیماری از سنین جوانی صورت میگیرد و تقریبا بعد از 30 سالگی به طور طبیعی از استحکام استخوانها کم میشود که اگر به آنها توجهی نشود، در سنین بالاتر بیشتر و خطرناکتر خواهد شد.
وضعیت تراکم استخوان در شرایط عادی و پوکی آن
پوکی استخوان در زنان از مردان شایعتر است و سن ابتلا به آن نیز در زنان حدودا 10 سال کمتر میباشد. این بیماری روند کندی دارد و در بعد از 50 سالگی سریعتر میشود. فرد هیچ گونه درد و علامتی مبنی بر پوکی استخوان ندارد تا زمانی که در استخوانهایش شکستگی ایجاد شود. بیشتر شکستگیها در ناحیه لگن، ستون فقرات، مچ دست و دندهها است که در ابتدا ریز و جزئی هستنئ و فرد بدون اینکه متوجه شکستگی باشد، بعد از چند هفته جوش میخورد و خوب میشود. اما وقتی بیماری سدت مییابد، با کوچکترین ضربه و یا حتی حین انجام فعالیتهای معمولی مانند راه رفتن ممکن است در استخوانها شکستگیهای بزرگ ایجاد شود که درمان آنها به سادگی امکانپذیر نیست.
پیری، سابقه خانوادگی، کمبود تحرک، نوسانات وزن در جوانی و تغذیه نامناسب از عوامل اصلی ایجاد پوکی در استخوان هستند.
با این راهکارها به جنگ پوکی استخوان بروید:
ورزش منظم
تقویت عضلات در سنین جوانی و به دنبال آن در میانسالی و پیری از ایجاد پوکی استخوان و شکستگی در آن جلوگیری میکند.
پیادهروی
طناب زدن
آهسته دویدن
اسکی
تمرین بالا رفتن از پله
اینها ورزشهای مفید در جلوگیری از این بیماری خاموش هستند. اگر در حال حاضر به این بیماری مبتلا هستید، حتما قبل از انجام این تمرینات با پزشک خود مشورت کنید تا از کیفیت و شدت تمرینهایی که باید انجام دهید آگاهی یابید.
ورزش یوگا هم به این دلیل که در آن از وزن خود ششخص در تقویت ماهیچهها استفاده میشود، برای مبارزه با پوکی استخوان مناسب است.
مصرف سبزیجات و غذاهای تخمیری
علاوه بر خواص فراوان سبزیجات و میوهها برای زیبایی بیشتر، این مواد خوراکی دارای ریزمغذیهای فراوانی مانند ویتامین C، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و پروتئین هستند که در روند پیر شدن سلولها و بدن اختلال ایجاد میکنند. این مواد با عوامل ضدالتهابی و آنتیاکسیدانهایی که دارند از تاثیرات بالا رفتن سن و استرسهای اکسیداتیو میکاهند.
یک مطالعه تحقیقاتی که در مجله تحقیقات مواد معدنی سوئیس صورت گرفته است، نشاندهنده ارتباط بین مصرف سبزیجات و توده استخوانی است. در این تحقیق که در زنان و مردان بین 45 تا 83 سال صورت گرفته، مشخص شده است که افرادی که در روز 5 واحد میوه و سبزیجات مصرف میکند تا 88 درصد نسبت به بقیه، کمتر به پوکی استخوان و شکستگی آن مبتلا میشوند.
غذاهای تخمیری مانند ماست، کفیر، کلم ترش و کیمچی تاثیرات مثبتی در تراکم استخوان دارند. این مواد حاوی پروبیوتیکها یا باکتریهای مفید گوارشی هستند که جذب کلسیم و ویتامینها را افزایش میدهند. کلسیم و ویتامین D موجود در محصولات لبنی برای تناسب اندام، تقویت ماهیچهها و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار موثرند.
خواب کافی
محققان با انجام آزمایشات گوناگون روی افراد بزرگسال، متوجه شدهاند کسانی که در طول شبانهروز کمتر از 6 ساعت میخوابند خیلی بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به پوکی استخوان هستند. بدن روزانه به 8 ساعت خواب نیاز دارد تا بتواند به خوبی تجدید قوا کند.
بنابراین روی برنامههای روزانه خود تجدید نظر کنید و از خوابی کافی و مفید برای سلامتی و در امان ماندن از بیماریها کمک بگیرید.