گاهی پس از بهبود جراحت پوست بدن، ممکن است آن زخم یا جراحت، گوشت اضافه بیاورد و برجسته شود که به آن، کلوئید میگویند. این مشکل میتواند در بدن هر فردی که دچار جراحت شده روی دهد بنابراین، یک موضوع شایع محسوب میشود که صحبتکردن در مورد آن الزامی است. به همین خاطر در این مقاله در مورد این بیماری، علائم و علتها و همچنین روش درمان، مطالبی را ارائه خواهیم داد.
گوشت اضافه (کلوئید) چیست؟
همانطور که گفتهشد گوشت اضافه نوعی جای برجسته زخم است که میتواند بسیار گستردهتر از زخم اصلی باشد. در اغلب مواقع کلوئیدها بر شانهها، گونهها، لاله گوش و قفسه سینه ایجاد میشوند که ژنتیک نیز در بروز آن تاثیر بسزایی دارد بهطوری که اگر یکی از والدین نیز به این مشکل مبتلا باشد، احتمال ایجاد کلوئید بر بدن فرزند بسیار افزایش مییابد.
همچنین برخی افراد دارای ژن AHNAK هستند که این ژن احتمال ایجاد گوشت اضافه بر سطح بدن را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. کلوئیدها احساس خارش بهوجود میآورند و گاهی نیز ممکن است به یک زخم پوستی تبدیل شود و این موضوع میتواند باعث آلودگی پوست بدن و ایجاد عوارض بیشتر شود. این گوشت اضافه معمولا ظاهر بد و نامطلوبی داشته که از لحاظ زیبایی نیز مشکلاتی دارد.
روشهای جلوگیری از ایجاد کلوئید
برای اینکه این مشکل برای شما بهوجود نیاید، میتوانید با انجام برخی مراقبتها از بروز آن پیشگیری کنید. بهطور مثال، بهتر است از جراحیهای غیرضروری زیبایی مانند جراحی سینه، باسن، چانه و شانه بپرهیزید.
گاهی نیز انجام عمل جراحی ضروری است. در این موارد بهتر است تا یک سال بعد از عمل از جای زخم ناحیه عملشده مراقبت کرده و در صورت مشاهده کوچکترین گوشت اضافی به پزشکان متخصص مراجعه کنید.
همچنین اگر هرگونه ضربهای به جای زخم وارد شده یا ناحیه عملشده ملتهب شود، لازم است تا پزشک خود را در جریان قرار دهید. اگر ژن کلوئید در بدن شما وجود دارد، برای پیشگیری از بروز آن بهتر است از انجام تتو، پرسینگ یا سوراخکردن گوش پرهیز کنید تا این ژن در بدن شما فعال نشده و گوشت اضافه ایجاد نشود.
نکته دیگر برای پیشگیری از این مشکل، این است که اگر نواحی که بازگو شد دچار زخم شدند، بهدلیل اینکه مستعد کلوئید هستند، بهتر است از رفتن به سونا یا سولاریوم پرهیز کنید.
علت ایجاد گوشت اضافه
عوامل مختلفی هستند که باعث ایجاد کلوئید در بدن میشوند. اکثرا آسیبهای پوستی این مشکل را بهوجود میآورند مانند سوراخکردن گوش، جای جوش، جای زخم آبلهمرغان، سوختگی، خراشیدگی پوست، محل واکسن، محل برش جراحی و مواردی از این قبیل که در ایجاد کلوئید نقش مهمی دارند.
علاوهبر آسیبهای پوستی گاهی برخی عوامل احتمال بروز گوشت اضافه را بیشتر میکنند که شامل باردار بودن، زیر ۳۰ سال بودن و نژاد آسیایی و لاتین هستند. همانطور که گفتهشد یکی دیگر از علتهای بروز این مشکل، ژنتیک فرد است زیرا برخی افراد بهطور ژنتیکی استعداد ابتلا به این مشکل را دارند.
روش درمان گوشت اضافه
کلوئید بدون درمان رفع نمیشود بنابراین، افراد مبتلا برای رفع این مشکل لازم است که حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند. دکتر کلوئید این مشکل را توسط روشهای گوناگون رفع میکند که برخی از آنها به ترتیب زیر هستند که هر کدام را بهطور جداگانه توضیح خواهیم داد.
- تزریق استروئید برای کاهش التهاب
- استفاده از پدهای سیلیکونی
- جراحی
- پرتو درمانی
- لیزر درمانی
- کرایوتراپی با فریزکردن زخم
- داروهای سیتوتوکسیک
- میکرونیدلینگ
اولین روش، جراحی معمولی است که پس از عمل نیاز به مراقبت زیادی دارید و حتی ممکن است کلوئیدها پس از عمل عود کنند. در این روش احتمال بازگشت نیز وجود دارد و ۴۵ درصد افرادی که این روش را انجام دادهاند، پس از مدتی دوباره گوشت اضافه آوردهاند.
پانسمانکردن نیز یکی از روشهای درمانی است و به این صورت انجام میشود که از ورقهای سیلیکونی که اندازه کلوئید هستند استفاده میشود. این پوششهای مرطوب میتوانند برای بهبود زخم مفید باشند و جزء روشهای کمخطر و بدون درد محسوب میشوند.
تزریق کورتیکواستروئید نیز یک روش دیگر برای درمان و از بینبردن گوشت اضافی بر سطح بدن است. معمولا این تزریق هر ماه یکبار انجام میشود تا تاثیر لازم را بر بدن فرد بگذارد. پس از تزریق معمولا اندازه کلوئید کم شده و همچنین خارش ناشی از آن نیز کاهش مییابد اما ممکن است تزریق برای همه افراد خوشایند نباشد.
اعمال فشار نیز یکی از روشهای درمانی دیگر است که توسط باند انجام میشود. در این روش به اعمال فشار روی زخم به مدت ۲۴ ساعت در یک دوره ۶ ماهه تا یک ساله میپردازند که این فشار میتواند موجب کوچکترشدن کلوئید شود.
انجماد با استفاده از نیتروژن که به آن کرایو سرجری میگویند نیز یک راهحل درمانی است که هر ۲۰ روز یا ۱ ماه یکبار انجام میشود. از عوارض این روش روشنشدن رنگ پوست است که باعث میشود همه افراد راضی به انجام این درمان نباشند.
پرتو درمانی نیز یکی از انواع درمانها برای رفع گوشت اضافی است اما نکته قابل توجه در مورد آن، این است که اشعه موجود در پرتو درمانی سرطانزا بوده و احتمال ابتلا به سرطانهای مختلف را افزایش میدهد.
باتوجه به تاثیر کم روش عمل جراحی، لیزر درمانی جایگزین آن شد اما این روش نیز تاثیر بیشتری نسبت به جراحی معمولی ندارد و به همین خاطر زیاد مورد استقبال بیماران قرار نگرفته است.
بهترین دکتر کلوئید
برای درمان این بیماری روشهای مختلفی را شرح دادیم اما پیداکردن یک متخصص متبحر و باتجربه نیز در پیشرفت درمان بسیار موثر است. شما میتوانید با مراجعه به سایت دکترتو انواع متخصصان پوست که در زمینه درمان این مشکل فعال هستند را بیابید.
بهعنوان مثال، اگر بهدنبال یک پزشک خوب در تهران هستید میتوانید با مراجعه به https://doctoreto.com/doctors/service/keloid/city/tehran بهترین دکترهای پوست را پیدا کرده و برای درمان به نزد آنها بروید.
این وبسایت ۲۴ ساعته فعال است و امکان سرویسدهی به بازدیدکنندگان را دارد. تنها کافیاست تا تخصص مورد نظر و شهر محل زندگی خود را در سایت دکترتو جستوجو کنید تا لیستی از بهترین پزشکان در نزدیکی شما نمایش داده شود.
جمعبندی
در پاسخ به این سوال که آیا کلوئید بهطور قطعی درمان میشود یا خیر؟ باید بگوییم که این مشکل اگر توسط پزشک متخصص و باتجربه بررسی شود و همچنین نکات مراقبتی درخصوص آن رعایت شود، شانس بالایی برای درمان دارد. تنها کافیاست از دکترتو، پزشک خود را انتخاب کرده و به صورت آنلاین از ایشان نوبت معاینه