از هر ۸ زن، یک نفر به سرطان سینه مبتلا میشود؛ عبارت ترسناکی است. تشخیص زودهنگام سرطان سینه و برداشتن تودههای بدخیم در عمل جراحی یا شیمی درمانی، اهمیت فراوانی در درمان فرد بیمار دارد. عمل جراحی سرطان سینه یا انکوپلاستی، یکی از متداولترین روش درمان سرطان سینه است. مراقبتهای بعد از عمل سینه نیز در بهبود سریع بافت آسیبدیده نقش مهمی دارد. این مراقبتها، مجموعهای از اقدامات شامل استحمام، ورزش، نگهداری از درن و فعالیتهای روزمره است که در ادامه بهطورکامل و تخصصی درمورد هر کدام توضیح میدهیم.
استحمام بعد از جراحی سینه؛ آیا میتوان با درن حمام کرد؟
مراقبت از زخمهای ناشی از جراحی بسیار اهمیت دارد. با گذراندن مراحل درمان و مصرف داروهای مخصوص کنترل و درمان سرطان، سیستم ایمنی افراد مبتلا در پایینترین سطح قرار میگیرد. بههمین دلیل در خطر ابتلا به انواع میکروبها و عفونتها قرار میگیرند. به این منظور، برای حفظ بدن بعد از عمل سرطان سینه، از شرایط عفونتزا و خطرناک دوری کنید. بعد از جراحی سرطان سینه، لولهای بهنام درن برای تخلیه خونآبه و ترشحات، در سینه قرار داده میشود و زخم آن تا هنگامی که درن خارج نشود، باقی میماند.
بهطورکلی، حمام رفتن بعد از جراحی اشکالی ایجاد نمیکند. ولی نباید رطوبت و آب به محل جایگذاری درن منتقل شود. زیرا زخم این قسمت باز است و امکان ایجاد عفونتهای مختلف وجود دارد. همچنین، پانسمان زخمها باید بهطور مرتب عوض شوند تا آلودگی و میکروب وارد بدن نشود.
ورزش؛ چه نرمشهایی بعد از عمل سرطان سینه مجاز است؟
انجام ورزشهای مختلف در بهبود سریع التهابات و زخمهای بعد از عمل سرطان سینه نقش مهمی دارد. ورزش مجاز، بستگی به نوع عمل جراحی دارد. اما بهطورمعمول توصیه میشود که ۴ تا ۶ هفته، استراحت مطلق داشته باشید و از انجام فعالیتهای سنگین مانند بلند کردن اجسام مختلف یا خوابیدن سمت سینهای که جراحی شده است، پرهیز کنید. زیرا فشار زیاد بدن روی دست، غدد لنفاوی را تحریک کرده و باعث ایجاد غده لنف ادم در دست میشود.
تفاوت مراقبتهای عمل ماستکتومی و عمل تخلیه زیر بغل
در عمل ماستکتومی سینه که زیر بغل در جراحی تخلیه نمیشود، محدودیتی برای حرکت دست وجود ندارد. بلکه پزشک بیمار را تشویق میکند، نرمشهایی را از ناحیه شانه انجام دهد تا مفصلهای این قسمت خشک نشود. ولی در عمل تخلیه غدد لنفاوی زیر بغل، مراقبتهای بیشتری نیاز است. این افراد نباید به سمت سینهای که جراحی شده است بخوابند و تا دو ماه از انجام ورزش و بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنند.
بعد از عمل جراحی درمان باید ادامه پیدا کند. در مواردی که جراحی توده سرطانی را از بین برده باشد، چکاپهایی برای کنترل سرطان انجام میشود؛ اما اگر هنوز غدد سرطانی وجود داشته باشد، درمان سرطان سینه ادامه خواهد داشت و طبق نظر برخی از پزشکها ممکن است داروهای متعددی مانند ویال نولبین تجویز شود. البته، در نظر داشته باشید که نوع دارویی که در درمان این بیماری استفاده می شود به نظر مستقیم پزشک متخصص بستگی دارد.
تغذیه مناسب در دوره نقاهت جراحی سینه؛ دوری از غذاهای رقیقکننده خون
یکی دیگر از مراقبتهای مهم بعد از عمل سرطان سینه، رعایت رژیم غذایی است. بهدلیل زخمهای ناشی از عمل جراحی، باید از غذاهایی که خون را رقیق میکند و موجب افزایش شدت خونریزی میشوند، دوری کنید. بهعنوان مثال، مصرف ادویهها و سیر و پیاز در این دوران ممنوع است. ولی پیروی از رژیم غلیظ کننده خون و مصرف داروهای ضدسرطان احتمال بروز بیماریهای قلبی یا لختهشدن خون را افزایش میدهد. در چنین شرایطی مطابق با نظر پزشک معالج، استفاده از داروهایی مانند قرص الاکوئیت یا وارفارین برای جلوگیری از سکته مغزی و لختهخون استفاده میشود. این داروها حتماً باید تحت نظر پزشک مصرف شوند و از مصرف بیدلیل آنها جداً خودداری کنید.
فعالیتهای عادی و روزمره؛ انجام کارهای سنگین ممنوع!
بهمدت ۴ تا ۶ هفته از هرگونه فعالیت سنگین مانند کارهای خانه و رانندگی خودداری کنید. مخصوصاً هنگامی که هنوز درن داخل محل جراحی قرار گرفته است. هرگونه فعالیت سنگین میتواند باعث کشیدگی درن و ایجاد زخم و خونریزی محل جراحی شود. بعد از خارجکردن درن، باید فیزیوتراپی را بهطور جدی شروع کنید تا حرکت دست به حالت عادی برگردد. بعد از اینکه از سلامت دستها مطمئن شدید، امکان رانندگی وجود خواهد داشت.
پوشیدن لباسهای نخی و زیپدار مناسب روزهای پس از عمل سینه
لباسهایی که بعد از جراحی میپوشید باید راحت باشند. یعنی، برای پوشیدن و درآوردن آن اذیت نشوید. پوشیدن لباسهای زیپدار یا دکمهای، از لباسهایی که جلو بسته هستند، راحتتر است. بهتر است جنس لباسها نخی باشد تا از تعریق بیش از حد پوست جلوگیری شود. پوشیدن سوتین بلافاصله، بعد از عمل جراحی هیچ مشکلی در بهبود جای زخم عمل سرطان سینه ایجاد نمیکند. همانطور که گفته شد، جنس لباس زیر هم بهتر است نخی باشد.
سندروم PMPS؛ درد بعد از عمل سرطان سینه طبیعی است؟
حدود یکچهارم از زنانی که عمل ماستکتومی سینه را انجام میدهند، دردی غیرقابل تحمل را گزارش دادهاند. اصطلاحاً به این درد، سندروم PMPS میگویند. علت آن هنوز مشخص نیست ولی خوشبختانه آمار این درد درحال حاضر بسیار کمتر از گذشته، گزارش شده است. برای کنترل مشکلات بعد از عمل باید با پزشک معالج خود صحبت کنید تا مناسبترین درمان برای شما درنظر گرفته شود.
بررسی عوارض بعد از عمل سرطان سینه؛ نشانههای شایع بعد از جراحی
سرطان سینه، گاهی با درد همراه است. به طورکلی، هر خانم یا حتی آقایان، باید به تغییر فرم و ظاهر سینهها توجه داشته باشند. مراجعه به پزشک و معاینه سینه هر ۶ ماه یکبار برای دختران بالغ و خانمهای مسن اهمیت دارد. بهطورکلی، اگر سرطان سینه در مراحل اولیه شناسایی نشود، تودههای سرطانی به سایر نقاط سرایت میکند. پس هیچگاه از درمان سریع سرطان غافل نشوید. عمل سرطان سینه نیز مانند هر جراحی دیگری، عوارضی را شامل میشود.
- عفونت
- تغییر شکل سینه
- حساسشدن به لمس
- تورم موقتی
- درد و خونریزی بلافاصله بعد از عمل
مراجعه به پزشک و انجام چکاپ به صورت منظم، از مراقبتهای بعد از عمل سرطان سینه محسوب میشود. در بعضی از موارد درمان سرطان، بعد از جراحی نیز باید ادامه پیدا کند تا هرگونه توده ناشناسی، تشخیص داده شده و داروی مناسب توسط پزشک تجویز شود.
تکمیل طول درمان سرطان سینه با داروهای تجویز شده پزشک
در این مقاله به بررسی مراقبهای بعد از عمل سرطان سینه پرداختیم. آگاهی به مراحل و شرایط درمان سرطان سینه، مسیر را برای بیمار هموارتر میسازد. هیچگاه از انجام درمان غافل نشوید. هر روشی که از پخش سرطان را در سایر اعضای بدن جلوگیری میکند، باید در سریعترین زمان ممکن انجام شود. حتما طبق نسخه و تجویز دکتر معالج خود از داروها استفاده کنید. آزمایشهای ماهیانه را نیز فراموش نکنید.