در این مطلب قصد داریم به بررسی سخت ترین و استرسزاترین مشاغل دنیا بپردازیم. البته که شاید هرکس فکر کند شغل خودش پراسترسترین شغل است، اما باید بدانید که برخی از مشاغل واقعا فشار ذهنی و استرس بسیار بالایی دارند، برخی از مشاغلی که حتی ممکن است تعجب برانگیز باشند اما با آشنایی با نحوه کار و خطرات مورد توجه آنها به سخت بودنشان پی میبریم.
طبیعتا هر شغلی دارای استرس و فشار است و کارگر یا کارمندی را نمیبینیم که همواره استرس کاری را تحمل نکند. ده شغل مورد بحث در این مقاله در دستهی مشاغل پراسترس قرار دارند و اگر شغل شما نیز جزء آنها است بهتر است نحوه کنترل و مدیریت استرس کاری را یاد بگیرید.
استرس چیست؟
شاید بهتر باشد ابتدا معنای استرس را با هم مرور کنیم سپس به بررسی برخی مشاغل پراسترس دنیا بپردازیم. استرس در واقع به معنی فشار روانی و یک احساس تنش درونی است که توسط عاملی بیرونی یا درونی ایجاد و واکنشی با علائم جسمی، روانی و اجتماعی را در بر دارد. به بیان دیگر استرس احساسی است که در آن فرد باور دارد توانمندی کمتری نسبت به انتظارات موجود از خود دارد. پاسخ بدن به عوامل استرسزا و فشار بیرونی بصورت استرس مشاهده میشود. این اتفاق علائمی مثل اشکال در تمرکز و تصمیمگیری و حافظه، سردرد، گرفتگی عضلات، افزایش ضربان قلب، سرگیجه، خشم ناگهانی و... را در پی دارد.
حال که با معنی استرس آشنا شدید حتما فشارهای کاری که تاکنون تجربه کردهاید را به یادآوردهاید. تمام مشاغل استرس خاص خود را به ما وارد میکنند اما برخی مشاغل که در ادامه به آنها میپردازیم دارای فشار و استرس بسیار زیادی هستند و گاها برای افراد خطرناک محسوب میشوند.
معیار انتخاب پراسترسترین مشاغل دنیا
مهمترین معیارهای ردهبندی مشاغل به عنوان مشاغل پراسترس براساس تحقیقات مجله بیزینس دیلی به عبارت زیر است:
- میزان سفرهای کاری شغل
- فشارهای جسمی
- رقابت کاری
- ضربالعجلهای کاری
- شرایط آبوهوایی و محیط کار
- ریسک جان خود فرد و افراد دیگر
- خطرهای آسیب جسمی
ده شغل پراسترس دنیا
- افسران نظامی: شرایط سخت جنگی، دور بودن به مدت طولانی از خانه و خانواده، فشارهای جسمی و روحی فراوان، خطر مرگ و آسیب جسمی، مشاهده کشته شدن یا آسیب به دوستان و همزمان، تمرینات سخت فیزیکی و برخی دیگر عوامل باعث میشوند که بدون شک خدمت نظامی را چه عنوان افسر و چه به عنوان سرباز به عنوان پراسترسترین شغل دنیا در نظرگرفت.
- آتشنشانان: به خطر انداختن جان خود برای حفظ ایمنی جان و مال مردم و نیاز به تصمیمگیریهای سریع و حیاتی باعث انتخاب این شغل در جایگاه دوم پراسترسترین مشاغل دنیا میشود. حضور دائمی در ماموریتهای مختلف آسیبهای روحی بسیاری را برای پرسنل آتشنشانی همراه دارد.
- خلبانان: جابجا کردن صدها مسافر و سالم به مقصد رساندن آنها با شرایط سخت کنترل هواپیماها و شرایط جوی متفاوت، بیشک بیشترین استرس را برای یک فرد به همراه دارد.
- جراحان: ارتباط مستقیم با جان افراد و تلاش برای نجات آنها با اعمال جراحی سخت و طاقتفرسا فشار جسمی و روحی بسیاری را بر جراحان وارد میکند.
- خبرنگاران: شاید وجود شغل خبرنگاری به عنوان شغلی پراسترس باعث تعجب شما شود، اما نداشتن ساعت کاری مشخص، آمادهباش بودن دائمی آنها، داشتن سختترین ضربالعجلها، سرعت بالای خبررسانی با توجه به پیشرفت اینترنت، نیاز به سفرهای طولانی و گاها خطرناک و همچنین درآمد نه چندان زیاد باعث حضور دائمی شغل خبرنگاری در صدر لیست پراسترسترین مشاغل حرفهای دنیا شده است.
- کارکنان اورژانس و امدادرسانان: نیاز فوری به اقدام برای نجات جان افراد در هر ساعت شبانه روز، نیاز به کنترل استرس و انتخاب تصمیم صحیح برای درمان و مأموریتهای زیاد و پرچالش باعث پرتنش بودن این شغل میشود.
- روانشناسان: کمک به بیماران برای کنترل اختلالات روانی و مشکلات عاطفی مختلف، ارتباط مستقیم با فشارها و مشکلات مردم و تحت تاثیر بیماران قرارگرفتن، نیاز به کنترل احساسات و استرس زیادی دارد که از عهده هر کسی برنمیآید به همین دلیل روانشناسی را جز مشاغل پراسترس قرار میدهیم.
- مدیران ارشد: تصمیمگیریهای مهم، کنترل ارتباط با کارمندان و مشتریان، مدیریت پروژه ، حفظ روحیه و توانمندی کارکنان پس از شکستهای مختلف باعث پراسترس بودن شغل مدیریت میشود.
- حسابداری: برعهده گرفتن منابع مالی و حسابرسی داراییهای هر شرکت، کارخانه یا حتی فرد و نیاز به بدون خطا بودن گزارشات باعث ایجاد تنش و فشارهای بسیاری روی حسابداران میشود. یک حسابدار دائما استرس ناشی از مرتکب شدن کوجکترین خطا و اشتباه را تجربه میکند و این تنش تاثیر زیادی بر او میگذارد به شکلی که حتی میتواند بر سلامت وی اثر مخرب بگذارد به همین دلیل حسابداری نیز جز مشاغل سخت و پراسترس تلقی میشود.
- مامور پلیس: ساعات کاری نامشخص، ارتباط مستقیم با خطرناکترین افراد جامعه، خط مقدم بودن در برابر هر نوع خطر، خطر آسیب جسمی و حتی کشته شدن در هر لحظه و تجربهی ماموریتهای سخت و خطرناک بدون شک پلیس بودن را یکی از سختترین و استرسزاترین شغلهای دنیا میکند.
اکنون که با برخی از پراسترسترین شغلها آشنا شدهاید اگر مشغول به یکی از شغلهای بالا هستید یا احساس میکنید شغل شما نیز تنش و استرس زیادی را به همراه دارد باید هرچه سریعتر اقدام به کنترل استرس و یا حتی در صورت صلاح دید روانشناسان یا مشاوران شغلی، ترک شغل خود کنید. گاهی اوقات افراد تحمل تنشهای زیادی را ندارند و یا اصطلاحا برای آن شغل ساخته نشدهاند.
عدم تحمل استرس میتواند باعث فرسودگی کاری، مشکلات روحی شدید، بیماریها و مشکلات جسمی جبرانناپذیر شود. اگر واقعا از استرس زیاد شغل خود در عذاب هستید شاید حتی نیاز به تغییر شغل و یا ترک سمت خود داشته باشید که همه اینها به مشورت و کمک گرفتن از افراد با تجربه و روانشناسان نیاز دارد.
فراموش نکنید که هیچ شغلی بدون استرس نیست و با کسب آگاهی درمورد مشاغل مختلف و شغل مورد نظر خود میتوانید به تصمیمگیری درست درباره انتخاب شغل و یا ادامه شغلتان برسید.