قارچ ناخن یکی از مشکلات شایعی هست که ممکنه برای هر فردی ایجاد بشه و معمولا این مشکل با زرد یا سفید شدن زیر ناخن دست یا پا شروع میشه و اگر به موقع تشخیص داده نشه و از روشهای درمانی و مناسبی برای برطرف شدن قارچ ناخن استفاده نکنید، قارچ ناخن عمیقتر میشه و باعث ایجاد تغییر در رنگ ناخن، ضخیم شدن ناخن، خرد شدن لبه ناخن و حتی منجر به جدا شدن ناخن از بستر ناخن هم بشه.
اونیکومایکوزیس (Onychomycosis) عفونت قارچی هست که ناخنهای دست و پا رو تحت تاثیر قرار میده و معمولا با گذشت زمان و در اثر عوامل مختلفی بر روی ناخنها به وجود میاد. به همین دلیل هست که گفته میشه همیشه شکل و ظاهر ناخنها رو مورد بررسی قرار بدید و هرگونه تغییر رنگ یا ایجاد لکه بر روی ناخنها رو جدی بگیرید و از کنار این موضوع بی تفاوت عبور نکنید.
ما در این بخش از زیبامون دات کام به تمام چیزهایی که لازم هست در رابطه با قارچ ناخن دست و پا، علائم، روشهای درمان، پیشگیری و غیره بدانید، اشاره کردیم تا بتونید اطلاعات خودتون رو در این زمینه افزایش بدید و بهترین مراقبت رو از زیبایی و سلامتی ناخنهای خود داشته باشید.
علائم و نشانههای قارچ ناخن چگونه است؟
اگر هر یک از علائمی که در زیر اشاره کردیم رو بر روی ناخنهای خود یا اطرافیانتان مشاهده کردید، احتمال داره به قارچ ناخن مبتلا شده باشید. علائم ناخن قارچی عبارتند از:
- ضخیم شدن ناخن
- تغییر رنگ ناخنها به رنگ سفید، زرد یا زرد مایل به قهوهای
- شکننده و ترد شدن ناخنها
- تغییر و تحریف در شکل ناخن
- تیره شدن زیر ناخن
- ایجاد بوی ناخوشایند در ناخنها
- پوسته پوسته شدن زیر ناخن
- جدا شدن ناخن از بستر ناخن
- قارج ناخن ممکنه برای ناخنهای دست ایجاد بشه اما یکی از مشکلات رایج برای ناخن شصت پا محسوب میشه
حتما بخوانید: روش های مختلف ریمو کردن کاشت ناخن و ژلیش در خانه
دلایل ایجاد کننده قارچ ناخن چیست؟
عفونت قارچی ناخن ممکنه در همه افراد و در هر سن و سالی که هستند، ایجاد بشه اما این مشکل در افراد مسن شایعتر هست. معمولا با افزایش سن، ناخنهای خشک و شکننده میشن و با ایجاد ترکهای ریز بر روی سطح ناخن، امکان ورود قارچ به درون ناخنها افزایش پیدا میکنه و در موارد بسیار شدید، باعث ایجاد عفونت قارچی در ناخن میشه. علاوه بر این، کاهش گردش خون به پاها و ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن هم میتونن جز دلایلی ایجاد کننده عفونت قارچی در ناخن باشند.
عفونت قارچی ناخن پا در افراد ورزشکار بسیار شایع هست و این عفونت میتونه از ناخنهای پا به قسمتهای دیگه هم منتقل بشه اما، غیر ممکن هست که یک فرد عفونت قارچی ناخن رو به فرد دیگه منتقل کنه.
چه کسانی در معرض ابتلا به قارچ ناخن دست و پا هستند؟
همونطور که قبلا اشاره شد، دلایل مختلفی میتونن باعث ایجاد عفونت قارچی ناخن بشن که هر علت هم درمان مخصوص به خودش رو داره. اگرچه بسیاری از دلایل ایجاد کننده قارچ ناخن قابل پیشگیری هستند اما برخی از شرایط سلامتی و عوامل دیگری هم وجود دارند که ممکنه خطر ابتلا به عفونت قارچ ناخن رو افزایش دهند. در واقع افرادی که دارای ویژگیها و شرایط زیر هستند ممکنه بیشتر در معرض ابتلا به قارچ ناخن قرار بگیرند:
- افرد دیابتی
- افرادی که گردش خون ضعیف دارند
- افراد بالای 65 سال
- افرادی که از ناخن مصنوعی یا کاشت ناخن استفاده میکنند
- افرادی که برای مدت زمان طولانی در استخرهای عمومی شنا میکنند
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند
- افرادی که به پوشیدن کفش جلو بسته تنگ، کفش پاشنه بلند و چکمه عادت دارند
- وجود سابقه خانوادگی عفونت قارچ ناخن پا
- آسیب دیدن ناخنها
- وجود آسیب و مشکلات پوستی در اطراف ناخن
- مرطوب نگه داشتن ناخنها برای مدت زمان طولانی
قارچ ناخن در مردان بیشتر از زنان ایجاد میشه و این مشکل در بین بزرگسالان بیشتر از کودکان مشاهده میشه.
حتما بخوانید: علت سیاه شدن ناخن پا
درمان قارچ ناخن
درمان عفونت قارچی ناخن ممکنه یک فرآیند طولانی و گران باشه. اما با این حال، داروهای ضد قارچ خوراکی، پماد ضد قارچ ناخن، قطره ضد قارچ و داروی ضد قارچ ناخن متعددی در داروخانهها وجود داره که میتونید با مشکل و شرایطی که با اون مواجه هستید، بهترین و مناسبترین دارو و روش درمانی براتون تجویز بشه تا این مشکل به طور کامل برطرف بشه. در ادامه چندتا از رایجترین داروها برای از بین بردن قارچ ناخن رو به شما معرفی کردیم:
معرفی دارو برای قارچ ناخن
- تربینافین (terbinafine): داروی ضد قارچ مناسب برای درمان عفونت قارچ ناخن دست و پا
- ایتراکونازول (itraconazole): داروی خوراکی ضد قارچ و موثر برای درمان عفونت قارچ ناخن دست و پا
- فلوکونازول (fluconazole): داروی ضد قارچ که برای عفونتهای قارچی تجویز میشه
- پماد کتوکونازول (ketoconazole): یکی از داروهای ضد قارچ برای ناخن هست که اثربخشی خوبی در درمان این مشکل داره.
استفاده از این داروها فقط با تجویز پزشک مجاز هست و تقریبا باید 4 ماه مورد استفاده قرار بگیره تا اثربخشی خوبی در از بین بردن عفونت قارچ ناخن دست و پا داشته باشه.
حتما بخوانید: علت زرد شدن ناخن و روش فوری سفید کردن رنگ ناخن ها
درمان خانگی قارچ ناخن دست
اگر برای درمان قارچ ناخن دست بعد از کاشت یا هر نوع قارچ ناخن دیگر، به دنبال استفاده از روشهای خانگی و موثر هستید، میتونید از روشهایی که در ادامه بهتون معرفی کردیم استفاده کنید:
- ویکس واپور اب (Vicks VapoRub): این دارو معمولا برای درمان سرماخوردگی، بهبود گرفتگی بینی و تسکین سرفه مورد استفاده قرار میگیره اما طبق مطالعاتی که در سال 2011 انجام گرفته، به این نتیجه رسیدند که برای درمان عفونت قارچ ناخن هم موثر هست.
- عصاره گل مار (Snakeroot extract): یک مطالعه در سال 2008، نشان داد که عصاره گل مار، دارای خاصیت ضد قارچی هست و میتونه یک درمان طبیعی و عالی برای قارچ ناخن دست و پا باشه.
- روغن پونه کوهی (Oregano oil): این روغن حاوی تیمول هست که گفته میشه خاصیت ضدقارچی داره و برای درمان قارچ ناخن مفید هست.
- روغن اُزونیزه (Ozonized oils): روغن آفتابگردان و روغن زیتون از جمله روغنهایی هستند که دارای گازهای موجود در لایه اُزون بوده و به نام روغن ازونیزه شناخته شده هستند. مطالعات مختلفی وجود داره که تاثیر این روغنها در درمان عفونت قارچی ناخن رو تایید میکنه و در این میان روغن آفتابگردان اوزونیزه در درمان عفونت ناخن دست و پا بسیار موثرتر هست.
- از دیگر داروها و روشهای خانگی برای درمان قارچ ناخن دست و پا میتونیم به روغن درخت چای، سرکه، لیسترین (نوعی دهانشویه با خاصیت ضدقارچ) و عصاره دانه گریپ فروت اشاره کرد.
- درمان قارچ ناخن با وایتکس: وایتکس هم یکی دیگه از درمانهای خانگی هست که برای درمان قارچ ناخن استفاده میشه و میتونه تا 99.9 درصد، قارچ، باکتری و میکروبها رو از بین ببره. برای استفاده از این روش باید یک قاشق وایتکس رو با یک لیوان آب مخلوط کنید و با انگشت دست و یا ناخنهایی که دارای قارچ شدهاند رو به مدت یک دقیقه درون این ترکیب قرار بدید. این کار رو تا زمانی که قارچ ناخن برطرف بشه انجام بدید.
- درمان قارچ ناخن با عسل: عسل یک آنتی بیوتیک و نرم کننده طبیعی هست که برای درمان قارچ انگشت دست هم بسیار موثره. شما میتونید 2 قاشق عسل رو با مقداری هویج رنده شده مخلوط کنید و بر روی انگشت دارای قارچ بمالید و بعد از گذشت نیم ساعت ناخن رو با آب گرم بشویید و خشک کنید. بهتره این کار رو هر روز انجام بدید تا قارچ ناخن بهبود پیدا کنه.
حتما بخوانید: مرطوب کردن و نرم کردن خانگی ناخن ها
درمان قارچ ناخن با لیزر
درمان قارچ ناخن انگشت دست و پا با لیزر هم یکی از روشهای مدرن و موثری هست که میتونه به راحتی قارچ ایجاد شده روی ناخنها رو از بین ببره و سلامت ناخنها رو برگردونه. در این روش پرتوهای بسیار ظریف لیزر به ناخن دارای قارچ تابیده میشه و بعد از نفوذ لیزر به ناخن، قارچ ایجاد شده در زیر ناخن به طور کامل از بین خواهد رفت. این درمان معمولا بین 15 تا 30 دقیقه زمان میبره و جز روشهای درمانی بدون درد و بدون نیاز بی حسی محسوب میشه. درمان قارچ ناخن پا با لیزر تا 80 درصد موفق خواهد بود و بعد از دریافت این روش درمانی لازمه که تمام توصیهها و نکات بهداشتی رعایت بشه تا نتیجه این درمان دائمی و موندگار باشه.
روشهای پیشگیری از ایجاد عفونت در ناخن دست و پا
برای پیشگیری از ایجاد عفونت قارچی در ناخنها لازمه که موارد بهداشتی رو کاملا رعایت کنید. علاوه بر این با رعایت این توصیهها و پیشنهادها هم میتونید تا حد زیادی از ایجاد عفونت قارچ ناخن جلوگیری کنید:
- کوتاه، خشک و تمیز نگه داشتن ناخنهای دست و پا
- پوشیدن جورابهایی که امکان تنفس برای پا و ناخن پا رو فراهم کنه
- استفاده از اسپری یا پودرهای ضد قارچ
- پوشیدن دستکش در هنگام شستن ظرف و لباس و غیره
- خوداری از جویدن و گرفتن ناخن با دندان
- پوشیدن کفش و صندل در اماکن عمومی و استخرها
- استفاده از ابزار و سایل کاملا استریل شده برای مانیکور و پدیکور
- محدود کردن استفاده از ناخن مصنوعی، کاشت ناخن و لاک ناخن
- شستن دستها بعد از لمس کردن ناخن دارای عفونت
- عدم استفاده مشترک از جوراب و کفش دیگران
- استفاده از لاک ضد قارچ ناخن
- کاشت ناخن با روش اصولی و با مواد درجه یک
عکس قارچ ناخن دست و پا
مطالب مرتبط و پیشنهادی: