وقتی یک کیسه کوچک پوستی که حاوی مو باشد در پایین کمر و بین دو باسن ایجاد شود به آن کیست مویی می گویند. این کیست مویی به صورت یک منفذ پوستی کوچک نمایان می شود داخل این منفذ چندین مو گره خورده قرار گرفته و ممکن است از آن چرک و خونابه ترشح شود. اما اگر منفذ بسته باشد باعث عفونت شدید و آبسه و درد زیاد در آن ناحیه می شود. خانم ها و آقایان هر دو به این کیست مویی مبتلا می شوند اما بیشتر مبتلایان آن آقایان هستند. دوره این بیماری معمولا از سن 18 تا 40 سالگی در آقایان شروع می شود. طبق آمار گرفته شده 26 درصد از مردم به این مشکل مبتلا می شوند. اما جای نگرانی نیست و قابل درمان است.
علت کیست مویی هنوز دقیق مشخص نیست، ممکن است به علت اختلالات در تکامل جنینی باشد و هم اینکه افرادی که پر مو هستند و ساعات زیادی در حالت نشسته هستند بیشتر به این کیست مویی مبتلا می شوند. به همین دلیل اصطحکاک ، فشار و پوشیدن لباس تنگ و نشستن های طولانی باعث برگشتن مو به داخل پوست و ایجاد عفونت می شود.
نشانه های کیست مویی
زمانی که فردی تازه به کیست مویی مبتلا شده ممکن است تشخیص آن از سمت خود فرد سخت باشد و فقط یک فرورفتگی کوچک در سطح پوست نشانه آن باشد. اما بعد از یک مدت علائمی مثل درد، تورم، التهاب و قرمزی پوست و ترشح خون و چرک بو دار هم از دیگر علائم این کیست مویی هستند.
عوامل تشدید کننده کیست مویی
میزان هورمون ها
یکی از عوامل تاثیر گذار در کیست مویی سطح هورمون های بدن فرد است. مخصوصا در دوران نوجوانی که غدد ترشحی فعالترند و کیست مویی بزرگتر می شود.
کم تحرکی
در سالهای اخیر به علت پیشرفت تکنولوژی از فعالیت مردم کم شده و بیشتر در حالت سکون و نشسته هستند و همین موضوع آمار ابتلا به کیست مویی را بالا می برد.
درمان کیست مویی
یکی از روش های درمان کیست مویی این است که فرد در ابتدا که متوجه بیماری می شود به پزشک مراجعه کند و با مصرف آنتی بیوتیک از ایجاد چرک و عفونت جلوگیری کند.
زمانی که کیست مویی پیشرفت کرده باشد و با چرک و درد همراه باشد پزشک برای درمان از روش تخلیه کیست استفاده می کند. در این شرایط ابتدا پزشک به بیمار یک آمپول بی حسی می زند سپس به کمک تیغه چاقو مخصوص در محل کیست برش ایجاد میکند و تمام مو و چرک ها را خالی می کند و آن محل را تمیز می کند. معمولا در این روش درمانی فرد بعد از یک ماه زخمش جوش می خورد و خوب می شود.
روش دیگر تزریق فنول است. در این روش پزشک پس از تزریق بی حسی فنول را تزریق میکند که حکم ضدعفونی کننده را دارد. ممکن است نیاز باشد این تزریق چند بار انجام شود تا کیست مویی سفت و بسته شود. این روش زیاد دائمی نیست و ممکن است کیست بعد از مدتی دوباره عود کند.
از دید پزشکان بهترین و مطمئن ترین روش برای درمان کیست مویی جراحی است.
درمان کیست مویی با لیزر
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی درمان این کیست با روش لیزر هم وجود دارد. در روش درمان با لیزر دوره نقاهت بیمار کوتاهتر است و درد کمتری هم می کشد. از دیگر فواید درمان با این روش عبارتند از:
انجام بی حسی موضعی
عدم نیاز به تراشیدن زخم
عدم نیاز به پانسمان
کاهش چشمگیر درد
سرپایی بودن جراحی
کاهش دوره نقاهت
مطالب مرتبط:
کیست های شایع و ترسناک دختران جوان
ممنون از اینکه با زیبامون همراه بودین.