چشم ها پنجره ی روح هستن و خب مدل ها و رنگ های خیلی متفاوتی هم دارن. بیشتر افراد رنگ چشم آبی و یا قهوه ای دارن اما این باعث نمیشه رنگ های خاص و نادر رو ندیده بگیریم. در ادامه با زیبامون دات کام همراه باشین تا ببینین کمیاب ترین رنگ های چشم چیا هستن و چی باعث بوجود اومدنشون میشه!
چه چیزی تعیین کننده ی رنگ چشم های شماست؟
خیلی از مردم معتقدن که رنگ چشم فقط و فقط مربوط به ژن ها هستش که خب البته قسمت زیادیش کاملا درسته. اگرچه در مورد ژن هایی که رنگ چشم رو مشخص میکنن اطلاعات خیلی خاص و زیادی نداریم. اما میدونیم که ژن های رنگ چشم های کمیاب نهفته هستن، بنابراین شاید فقط ژن های صحیح در کنار هم روشن میشن تا این پدیده رخ بده.
چیزی که در مورد تعیین رنگ چشم ها کاملا ازش اطمینان داریم اینه که دو تا پیگمنت (رنگدانه) درش دخیلن: ملانین Melanin (رنگدانه قهوه ای) و لیپوکروم Lipochrome (رنگدانه زرد). از طرفی اینکه عنبیه چجوری نور رو پخش کنه هم مهمه. وقتی شما یکی رو میبینین که چشم های آبی روشن داره، به این معنیه که ملانین یا پیگمنت قهوه ای در چشمش وجود نداره.
کمیاب ترین رنگ های چشم و نحوه ی ایجادشون
نکته: پراکندگی رایلی (Rayleigh Scattering) تابعی از قطبیت پذیری الکتریکی ذره ها هستش که علت رنگ آبی آسمون و زرد نور آفتاب رو مشخص میکنه: پراکندگی رایلی نور سفید خورشید در جو زمین باعث تفرق تابش آسمانی میشه.
نسخه با کیفیت بالای اینفوگرافی
کدوم یکی از رنگ های چشم منحصر به فرد ترن؟
خیلی سخته که بگیم کدوم رنگ کمیاب تره..اما بخاطر اینکه کلا رایج نیستن احتمال اینکه دیده باشین هم خیلی کمه. البته باید اینم در نظر بگیرین که رنگ چشم هم مثل اثر انگشت، در هر فردی کاملا منحصر به خودشه و هیچ دو شخصی رنگ چشم همرنگ ندارن.
توضیحاتی راجع به اصطلاحات مربوط به انواع رنگ چشم
هتروکرومیا و آنیسوکریا (Heterochromia and Anisocoria)
هتروکرومیا و آنیسوکریا معمولا باهم اشتباه میشن:
هتروکرومیا
یک مدل خیلی نادر از رنگ چشم هستش که شخص دو عنبیه با دو رنگ مختلف داره و این موضوع خودش یه قسمت داره:
هتروکرومیا کامل: یک عنبیه با اون یکی کاملا از نظر رنگی متفاوته.
هترکرومیا قسمتی: یک قسمتی از عنبیه رنگش کاملا با دو عنبیه دیگه متفاوته (تقسیم شدن خاص ملانین ها).
هتروکرومیا مرکزی: موقعی که حلقه ای از قسمت داخلی عنبیه رنگش با قسمت خارجی فرق داره.
آنیسوکریا
وقتی که یک مردمک چشم خیلی بزرگتر از اون یکی مردمک باشه، باعث میشه که فکر کنیم رنگ چشمهای شخص باهم متفاوته، آنیسوکریا میتونه در هنگام تولد رخ بده و معمولا هم تفاوت بین دو مردمک چند میلی متر هستش. از طرفی آنیسوکریا می تونه بر اثر فلج عصبی و یا ضربه و جراحت حاصل از صدمه دیدن چشم هم باشه که باعث میشه رنگ دو چشم کاملا باهم فرق کنن و یکی تیره تر از اون یکی دیده بشه.
رنگ چشم قرمز، صورتی و بنفش ویلوت
رنگ قرمز یا صورتی
دلایل اصلی این پدیده آلبینیسم یا خونریزی داخلی عنبیه هستش. اگرچه آلبینوها معمولا چشم های خیلی خیلی آبی روشنی هم دارن، اما برخی مدل های زالی باعث چشم های قرمز یا صورتی میشه.
رنگ چشم بنفش ویلوت
آبی – بنفش روشن که بیشتر در افراد زال دیده میشه. اینکه چشم های بنفش ویولت داشته باشین میتونه رابطه مستقیم با درصدی از آلبینیسم باشه: ترکیب عدم وجود رنگدانه به همراه انعکاس نور به مویرگ های خونی چشم باعث میشه که رنگ چشم ویولت بشه.
آیا واقعا رنگ چشم مشکی وجود داره؟!
بعضی از مردم فکر میکنن چشم مشکی یا سیاه کمیاب ترین رنگ چشم هستش ولی اینطور نیست، در واقع چشم رنگ سیاه نداریم و رنگ اصلی این عنبیه ها قهوه ای خیلی خیلی تیره هستش که به دلیل تجمع خیلی زیاد ملانین هاست. بنابراین وقتی که در نور به چشم های این افراد نگاه کنین می تونین مردمک از رنگ اصلی رو تشخیص بدین.
آیا همه ی ما چشم قهوه ای داشتیم؟
اینطور به نظر میرسه که نژاد انسان در ابتدا چشم قهوه ای بوده و در اثر جهش ژنتیکی در نقاط مختلف، رنگ های متنوع به وجود اومدن. پروفسور هانس آیبرگ (Hans Eiberg) از دپارتمان پزشکی سلولی و مولکولی دانشگاه کپنهاک معتقده که:" همه ی انسان ها به صورت ارجینال چشم های قهوه ای داشتن، اما با جهشی که روی ژن OCA2 در کروموزم ما رخ داد، باعث شد یک سوئیچ به وجود بیاد که می تونست توانایی تولید رنگدانه قهوه ای رو خاموش کنه."
مطالب مرتبط رو از دست ندین:
عمل تغییر رنگ دائمی چشم + عوارض آن
شخصیت شناسی، از روی رنگ چشم های افراد