یکی از بیماری هایی که در این فصل شایع می شود سالک است. اگر به خوبی از این بیماری پیشگیری و مراقبت نشود عوارض آن تا سال های زیادی همراه فرد خواهد ماند. سالک در افراد ایجاد مشکلات پوستی می کند و در شهر و روستا و جوامع کوچک بیشتر شیوع دارد. صحبت های با دکتر سید مسعود داوودی، متخصص پوست و عضو هیات عملی دانشگاه بقیه الله (عج) را در باره این بیماری باهم می بینیم.
به طور کلی بیماری سالک چیست؟
سالک در واقع عفونت انگلی تک سلولی است که از راه نیش زدن پشه ها به انسان منتقل می شود. در واقع زمانی که نیش پشه وارد پوست انسان می شود یکسری عفونت هایی را داخل خون انسان می کند که منجر به ایجاد مشکلات و بیماری های پوستی می شود.
پس می توان گفت این بیماری انواع مختلفی دارد؟
بله این بیماری در ایران به دو مدل مختلف وجود دارد. 1. نوع روستایی و مرطوب 2. نوع شهری و خشک. تفاوت های زیادی در این دو نوع بیماری وجود دارد. این بیماری در روستا ها با ترشح و التهابات زیادی همراه است. دوره درمان بیماری در نوع روستایی تا 6 ماه طول می کشد. اما در نوع شهری دوره درمان به 1 سال هم می رسد.
این بیماری از کجا می آید ؟
این بیماری ابتدا توسط پشه گزیده می شود و منبع آن یک موجود زنده است. با گزیدن انسان باعث ایجاد مشکلات پوستی در انسان می شود. در نوع روستایی این بیماری جوندگان که در روستا زیاد هستند هم می توانند عامل بیماری باشند اما در نوع شهری بیماری معمولا سگ ها منبع بیماری هستند.
این نوع گزیدگی های بیماری زا شبیه گزیدگی های معمولی است که همه ما تجربه کرده ایم؟
خیر، گزیدگی بیماری زا با گزیدگی معمولی تفاوت دارد. بیماری که با گزیدگی ایجاد می شود دوره درمان طولانی دارد و به مرور ضایعه ایجاد شده روی پوست قرمز تر و متورم تر می شود و منبعی از ترشحات چرکی می شود.
پشه های بیماری زا شکل و شمایل خاصی دارند؟
این پشه هایی که بیماری ایجاد می کنند نوع روستایی با شهری آن متفاوت است حتی عفونتی هم که به بدن فرد منتقل می کنند با هم تفاوت دارد. این نوع پشه ها که معروف به پشه خاکی هستند در مناطقی مانند اصفهان، کاشان و قسمت مرکزی ایران بیشتر دیده می شوند و حتی گزارش هایی از گزندگی در تهران نیز وجود دارد. موش های صحرایی نیز نقش مهمی در شیوع بیماری نوع روستایی دارند.
راه های درمانی کدامند؟
اگر آسیب ناشی از بیماری کم باشد معمولا با زدن آمپولی به نام گلوکانتیم بهبود می یابد. اما اگر علائم بیماری شدید باشد نیاز به تزریق و داروی خوراکی و یا حتی جراحی هم وجود دارد.
اگر افراد دنبال درمان نروند چه اتفاقی می افتد؟
اگر فردی به دنبال درمان این بیماری نرود در مرحله آخر بالاخره این بیماری بهبود می یابد اما ممکن است از 6 ماه تا 1 سال طول بکشد. اگر اگر درمان را به حال خودش رها کنید ممکن است جای زخم ها برای همیشه باقی بماند. ایان نوع بیماری در نوع شهری خود می تواند از انسان به انسان دیگر هم انتقال پیدا کند بنابراین بهتر است هر چه زودتر اقدام به درمان کنند. زونا در کمین چه کسانی است؟
آیا زمان شیوع خاصی دارد؟
این بیماری بیشتر در فصل بهار رخ می دهد. این بیماری معمولا در ابتدا چند هفته نهفتگی دارد و پنهان است. معمولا در شهر و روستاهایی که زندگی درون کمپ و یا چادر ادامه دارد شیوع این بیماری بیشتر است. مشکلات پوستی که حاصل عوارض استرس هستند
درباره انتقال انسان به انسان بگویید
انتقال این بیماری توسط دو انسانی که باهم در ارتباط هستند وجود ندارد. اما ممکن است پشه ای که عامل بیماری زا ندارد فردی را نیش بزند که آن فرد دچار این بیماری بوده و در مرحله بعد فرد دیگری را نیش بزند، در این صورت این پشه انتقال دهنده بیماری از فردی به فرد دیگر می شود و آن فرد اول منبع انتقال بیماری شناخته می شود.
آیا توصیه درمانی یا تغذیه ای خاصی برای دوران بیماری یا راه های پیشگیری وجود دارد؟
بهترین راه پیشگیری این است که در مناطقی که این بیماری شایع است حتما افراد داخل پشه بند بخوابند. البته خوابیدن در پشت بام ها هم یکی دیگر از راه های جلوگیری از ایجاد این بیماری است. نکته دیگری که باید برای پیشگیری از این بیماری رعایت کنید این است که همیشه موقع خواب لباس های پوشیده بپوشید. بیماری پوستی در دیابت
این بیماری برای کودکان با خطرات بیشتری همراه است؟
خیر. ابتلا به این بیماری ربطی به سن افراد ندارد و همه می توانند در معرض ابتلا به این بیماری باشند. عواقب جسمی و روانی بیماری پوستی
آیا بیماری سالک با خارش همراه است؟
خود بیماری سالک خارش ندارد، تنها ممکن است در مرحله اولیه به دلیل گزیدگی پشه فرد احساس خارش کند. هیچ گونه تب یا نشانه های دیگری نیز وجود ندارد.