با یک چشم به هم زدن میبینیم که پاییز چقدر زود تمام شد. شب یلدایی که اینقدر انتظارش را می کشیدیم چه زود آمد و رفت. پاییز با تمام زیبایی هایش می رود و جایش را به زمستان سرد می دهد. در واقع شب یلدا هم بهانه ای است تا آخرین شب پاییز را بیشتر کنار هم باشیم و از لحظات آن استفاده کنیم. پاییز، این پادشاه فصل ها، این نقاشی هزار رنگ خداوند رخت بر بست و راهی دیار خودش شد تا سالی دیگر رنگارنگ تر از گذشته بیاید و عشوه گری کند. آنقدر این فصل زیباست و دل کندن از آن سخت که آخرین شب آن را یلدا نامیدند تا بهانه ای باشد برای دور هم بودن و هر چه بیشتر لذت بردن از آخرین لحظاتی که پاییز در کنارمان هست.
در قدیم مردم برای آن که خستگی شب یلدا را حس نکنند ، فردای آن روز را به استراحت می گذراندند. آن ها اولین روز از دی ماه، درست همان روزی که میلاد خورشید است را دیگان نامیدند و آن را استراحت کردند و جشن گرفتند تا لذت شب یلدا برایشان دوچندان شود.
جشن دیگان
۱ دی روز تولد دوباره خورشید پس از بلندترین شب سال است. دی یکی از صفات خداوند است بنابراین وارد شدن به این ماه در میان ایرانیان جایگاه ویژه ای داشت. وقتی که بلندترین شب سال را تا صبح در کنار هم سپری کرده اند، صبح روز بعد آن، یعنی صبح روز یکم دی ماه، را " روز خور " یا دی گان می نامیدند و آن را تعطیل اعلام می کردند و خستگی بیداری شب گذشته را از تن به در می کردند.
چرا روز بعد از شب یلدا را تعطیل می کردند؟
دلیلشان این بوده که خستگی که از شب گذشته برای گذران شب یلدا بر وجودشان مانده است، باعث نشود تا در امور روزانه شان تاثیر منفی بگذارد، باعث بدرفتاری با ارباب رجوع شود و یا حتی به دلیل این خستگی دروغی گفته شود اگر چه در حد یک دروغ کوچک، آن هم در روز تولد دوباره ی خورشید.
روز یکم دی ماه روز برابری و برادری
همچنین در برخی از کتب و شواهد تاریخی آمده است که روز یکم دی ماه یا همان " روز خور " روز برابری و برادری و عدالت بشریت بوده است. در این روز تمام مردم ، چه شاهان و رعیت همه لباس ساده ای به تن می کردند تا همه در نظر یکسان و برابر به نظر برسند. هیچ کس در این روز حق دستور دادن به کسی را نداشت و هر کس هر کاری را انجام می داد از روی میل و رضای خودش انجام بوده نه آن که بخواهد دستور کسی را اجرا کند. همچنین در این روز کارهایی مثل جنگ و خونریزی و شکار ممنوع بوده و به شدت از انجام آن ها اجتناب می شده است.
معنی واژه ی دی
معنای واژه دی به معنای آفریدگار می باشد. در مورد ریشه ی واژه ی " دی " ، این واژه از ریشه ی "دا " می آید که این خود در اوستا و سانسکریت به معنای آفریدن و ساختن و بخشودن است.
تاریخچه شب یلدا از گذشته تا امروز
ایده های تزیینات و تم شب یلدا 96
ممنون از اینکه با زیبامون همراه بودین.