طبق برآوردهای انجام شده ۹۰ درصد از زنان و ۱۰ درصد از مردان در مرحلهای از زندگی خود ممکن است دچار سلولیت شوند. در زنان این مساله اغلب در سالهای نزدیک یائسگی رخ میدهد.
تغییرات هورمونی و به ویژه کاهش سطح استروژن در این زمان میتواند با تغییرات گردش خون و کاهش تولید کلاژن همراه شود. افزایش و بزرگتر شدن سلولهای چربی و از سوی دیگر کلاژن نازکتر پوست میتواند سبب ایجاد ظاهری تو رفته و برآمده در پوست رانها، باسن، شکم و یا حتی زانوها شود.
گرچه سلولیت تمایزی میان قربانیان خود قائل نیست. ممکن است این بیماری در اوایل دوران نوجوانی چه در افراد چاق و چه در افراد لاغر پدیدار شود.
این بیماری به لحاظ تکنیکی، خطری ندارد، تنها از نظر زیبایی ظاهری برای بعضی افراد ناخوشایند است.
به همین علت، صنایع تولید مواد آرایشی و دارویی فرصتی به دست آورده اند تا با تولید کرم، لوسیون، معجون، لیزر درمانی و سایر شیوههای درمانی راه حلی برای این مشکل زیباشناختی ارائه دهند. اما برای درمان سلولیت به شیوههای اساسیتر از جمله ورزش کردن نیاز است.
حرکت ورزشی برای مقابله با سلولیت
اگر سلولیت به مراحل پیشرفته رسیده باشد (یعنی هنگامی که دراز کشیدهاید یا در آینه نگاه میکنید قابل مشاهده باشد)، درمان آن سختتر است. اما اگر در مراحل ابتدایی باشد درمان آن سادهتر است. همچنین با افزایش جریان خون سالم و کاهش چربیها در آن محل میتوان از ایجاد آن پیشگیری کرد.
پایل اسکات
به جای اینکه پا را به عرض شانه باز کنید و پنجه پا رو به جلو باشد، کمی پاها را بیشتر از هم باز کنید و پنجه را به سمت دیوار کناری بچرخانید. پنجه چپ به سمت دیوار چپ و پنجه راست به سمت دیوار راست. از همین حالت بدن برای اسکات زدن استفاده کنید.
اما وقتی بالا میآیید و به نقطه اول بر میگردید، عضلات داخل ران را منقبض کنید.
عضلات باسن را جمع کنید و مطمئن شوید که فشار بیشتر روی قسمت داخلی و خارجی رانهاست.
اسکات با توپ ورزشی
بایستید و پاها را به عرض شانه باز کنید و توپ را بالای سر خود نگه دارید. باسن خود را به سمت عقب و پایین ببرید و بالاتنه را همراه آن پایین بیاورید. توپ را تا سطح شانهها پایین بیاورید.
همین طور که بر روی توپ مقابل خود تمرکز کرده اید، سعی کنید سر زانوها را عقب تر از انگشتان پا نگه دارید و سینه خود را بالا دهید. نفس خود را بیرون دهید و دوباره به جای اول برگردید و دوباره توپ را بالای سر خود ببرید.
حرکت پل
به پشت دراز بکشید و دستها را در کنار خود قرار دهید، پاها را از زانو خم کنید. با فشار به پاشنهها، باسن خود را بالا بیاورید.
قسمت بالای کمر و شانه های شما باید به تشک یا زمین فشرده شده باشد. دوباره به سمت پایین برگشته و این حرکت را تکرار کنید. برای اینکه این حرکت دشوارتر شود این حرکت را یک پایی انجام دهید!
حرکت کوهنورد
بایستید. به جلو خم شده و دستها را روی زمین بگذارید و پاها را بالا بیاورید. الان باید در حالت صاف و کشیده باشید. پای راست خود را به سمت دست راست خود تا جایی که می توانید بالا بیاورید. پای خود را برگردانید و این کار را با پای چپ تکرار کنید. بعد از تکمیل هر حرکت به حالت اول برگردید و دوباره بایستید.
بالاآوردن پا از پهلو و استفاده از نوار کشی
از یک نوار کشی استفاده کنید و در حالیکه پاهایتان کاملا صاف و کشیده است به پهلوی راست دراز بکشید. باند کشی را دور مچ پاهای خود بپیچید. پای چپ را روی پای راست قرار دهید. از بازوی راست خود به عنوان نقطه اتکا استفاده کنید و بالاتنه خود را از روی زمین بالا بیاورید.
پاهای خود را صاف کرده و پای راست را تا جاییکه میتوانید بالا بیاورید. سعی کنید زانوی خود را صاف نگه دارید. دوباره پایتان را پایین آورده و به جای اول برگردانید. این حرکت را هرچند بار که میتوانید در مدت ۳۰ ثانیه تکرار کنید. به پهلوی چپ دراز کشیده و هر چند بار که میتوانید در عرض ۳۰ ثانیه این حرکت را تکرار کنید.
فعالیت جسمی و تغذیه مناسب میتواند مانع از ابتلا به سلولیت شود
حرکات ورزشی که در بالا به آن اشاره شد میتواند برای تقویت و خوش فرم شدن نواحی خاص بدن مفید باشد اما به خاطر داشته باشید که در عین انجام این حرکات ورزشی باید به طور کلی شیوه زندگی پر تحرک و سالمی داشته باشید.
متخصص استخوان و عضله بر این باور است که سلولیت مشکل زندگی مدرن امروز است که از اواخر دهه ۷۰ میلادی شیوع پیدا کرده چون خانمها بیشتر به پشت میز نشینی عادت کردهاند.
وی میگوید: “من به کشورهای در حال توسعه زیادی سفر کردهام و از مردم روستایی عکس انداختهام. وقتی از خانمها عکس میگرفتم میدیدم که به هیچ نوع سلولیتی مبتلا نیستند، بعد به کارهایی که انجام میدادند و غذاهایی که میخوردند دقت کردم.
آنها غذاهای ارگانیک میخوردند و از لحظهای که از خواب بیدار میشدند مشغول حرکت و جنب و جوش بودند، مثلا لباسهای خود را در رودخانه میشستند.
در کشورهای پیشرفته برای خوردن آب کافی است به سراغ یخچال بروید و در آن را باز کنید اما در کشورهای در حال توسعه خانم ها باید کنار رودخانه بروند و مخزن های سنگین پر از آب را حمل کنند.
یک شیوه خوب این است که هر روز ۱۰۰۰۰ قدم پیادهروی کنید، به ویژه اگر یکسره در محل کارتان پشت میز نشستهاید. این کار هم مانند نوشیدن آب کافی در طول روز، برای سلامتی بسیار ضروری است.
عامل دیگر سلولیت: لباسهای زیر؟
دکتر معتقد است تغییر مدل لباسهای زیر هم از عواملی بوده است که سبب افزایش ابتلا به سلولیت در کشورهای پیشرفته شده است. لباسهای تنگ پلاستیکی برای جریان خون شما ضرر دارد؛ سلولیت هم معمولا در مناطقی ایجاد میشود که از این لباسهای پلاستیکی چسبان استفاده کردهاید. تا قبل از دهه ۱۹۷۰ سلولیت بیماری رایجی نبود، تا اینکه رژیم غذایی، میزان فعالیت و نوع لباس زیر مردم تغییر کرد. پیش از آن خانمها دامنهای بلندتری میپوشیدند و لباسهای زیرشان گشادتر بود. پس بهتر است همیشه از لباسهای زیر گشادتری استفاده کنید تا احتمال ابتلا به سلولیت را کاهش دهید.
استفاده از رسوب قهوه برای درمان پوست
منبع: فیتامین