در صورت تمایل به روزه گرفتن حتما باید با پزشک خود مشورت کنید. اگر شما و جنین در رحم هر دو قوی هستید، بارداری سالم و بی خطری را پشت سر می گذارید، به بیماری های زمینه ای مبتلا نیستید، و از همه مهم تر، در 33 ماه اول بارداری نیستید، این امکان وجود دارد که با رعایت مواردی بتوانید روزه بگیرید. مدت زمان روزه داری یکی از عوامل مهم در زمینه روزه گرفتن زنان باردار است. اگر ماه رمضان همزمان با فصل تابستان باشد، یعنی روزهای بلند و آب و هوای گرم! روزه داری در این شرایط می تواند بیش از هر زمانی شما را در معرض خطر کم آبی قرار دهد.
روزه داری در 3 ماهه اول بارداری ممنوع
در 3 ماهه اول بارداری مغز جنین در حال رشد است، و به گلوکز مستقیم مادر نیاز دارد، بنابراین روزه گرفتن در این دوران توصیه نمی شود. به علاوه میزان کتون موجود در خون جنینی در 3 ماهه اول بارداری افزایش می یابد. افزایش کتون می تواند باعث عدم رشد کافی جنین شده و در آینده بر قدرت یادگیری کودک تأثیر بگذارد. این کودکان در بزرگسالی دچار فشار خون بالا، ناتوانی در تحمل گلوکز و دیابت، افزایش چربی خون (تری گلیسیرید)، تنبلی تخمدان و چاقی میشوند. احتمال اختلالات تنفسی در این افراد وجود دارد. این مساله بویژه در کسانی رخ میدهد که در ماههای آخری که در رحم مادر بوده اند با کمبودهای تغذیه ای مواجه شده باشند. اما در سه ماهه اول بارداری که مهم ترین زمان رشد و نمو سلول های عصبی و مغزی است، چنانچه جنین با کمبود تغذیه ای مواجه شود، احتمال بیماریهای سیستم عصبی و مغزی و بیماری روانی شیزوفرنی افزایش مییابد. از طرفی مادر در دوران بارداری بویژه سه ماهه سوم که جنین بیشترین افزایش وزن را دارد، به شدت نیاز به کلسیم و آهن و دیگر مواد معدنی و ویتامینها دارد. همین طور باید به میزان کافی کالری دریافت کند تا سلامتش برای زمان زایمان و پس از آن در دوران شیردهی حفظ شود. در صورتی که زنان باردار در طول بارداری تهوع و استفراغ داشته باشند، روزه داری برای آنها مناسب نیست.
یکی از متخصصین زایمان عنوان کرد: خانم های باردار باید برای روزه گرفتن ابتدا با پزشک خود مشورت کرده و در صورت مجاز بودن، روزه بگیرند. در صورتی که زنان باردار در طول بارداری تهوع و استفراغ داشته باشند، روزه داری برای آنها مناسب نیست. همچنین زنان بارداری که دچار دیابت حاملگی می شوند، نمیتوانند روزه بگیرند.کم آبی بدن در سه ماه آخر بارداری باعث شروع شدن دردهای زودرس زایمان میشود. پس باید از هر عاملی در بارداری که سبب بروز مشکل در جنین یا مادر گردد به عبارتی دیگر ضرری را متوجه مادر باردار نماید، اجتناب کرد. اگر روزه این عوامل را دامن بزند جایز نیست اما اگر هیچ مشکلی در کار نباشد یا ایجاد نشود روزه داری بلامانع است. در صورتی که در طول روزه داری خانم های باردار دچار هر مشکلی مثلا سرگیجه و ضعف شدند، حتماً برای ادامه روزه خود با پزشک خود مشورت کنند.
علائم خطر روزه در بارداری را به خاطر بسپارید
در صورت مشاهده علائم زیر فورا با پزشک خود تماس بگیرید:
• اگر تغییرات قابل توجهی در تحرک جنین احساس کردید. (جنین زیاد حرکت نمی کند یا لگد نمی زند.)
• اگر احساس دردهایی مشابه دردهای انقباضی کردید. (این می تواند علامت زایمان زودرس باشد.)
• اگر احساس سرگیجه، ضعف، گیجی، و یا خستگی کردید و حتی پس از یک استراحت خوب بهتر نشدید. (بلافاصله روزه خود را باطل کرده و آب حاوی نمک و شکر بخورید و با پزشک خود تماس بگیرید)
• اگر وزن اضافه نمی کنید، و یا وزن از دست می دهید. ( وزن گیری در دوران بارداری )
• اگر خیلی تشنه می شوید، کم ادرار می کنید، و یا ادرار شما تیره شده و بوی تندی دارد. (این علامت کم آب شدن بدن است که شما را مستعد ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری و مشکلات دیگر می کند.)
• اگر سر درد، تب، و درد در نواحی مختلف بدن دارید.