روزه به معنای پرهیز از خوردن یا آشامیدن، از آداب مذهبی است که برای معتقدین به عنوان وسیلهای برای تقرب به خداوند، آمادگی برای مراسم مذهبی، پالایش بدن در راستای درک امور معنوی، کفّاره تخطی از مقررات مذهبی و عزاداری برای انسانهای درگذشته کاربرد دارد. زیربنای همه این کاربردهای روزه، تمایل انسان به پدیدآوردن شرایط فیزیکی-روانی (اغلب از نوع زاهدانه) است که وسیلهای برای ارتباط میان بنده با خدای خود ایجاد میکنند و در نتیجه جایگاه نیازهای معنوی را اعتلا بخشیده و خواستههای مادی را کوتاه مینمایند. افزایش اراده و کف نفس و نیز ایجاد حسّ شفقت نسبت به نیازمندان از ارزشهای روزه به شمار میآیند.
بدن خود را برای روزه گرفتن آماده کنید
بدن هر شخص عکس العمل متفاوتی نسبت به روزه نشان می دهد. بنابراین بهتر است از چند روز قبل از روزه گرفتن بدن خود را آماده کنید. از بین بردن بوی بد دهان در ماه رممضان
اگر از نظر فیزیکی در شرایط خاصی به سر می برید، قبل از روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنید تا مبادا برای سلامتی شما مضر باشد. آماده کردن بدن برای روزه داری در ماه مبارک رمضان
برای این که بدن شما آماده روزه گرفتن باشد، از چند هفته یا چند روز قبل اقدام کنید. به عنوان مثال به تدریج غذاهای حاوی شکر را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
قبل از روزه گرفتن، بدن خود را تقویت کنید. اگر بدن شما در شرایط خوبی این عمل را آغاز کند، بهتر دوام خواهد آورد. بنابراین قبل از روزه گرفتن مقدار زیادی آب بنوشید، غذاهای سالم و مغذی مصرف و از خوردن داروهای مضر خودداری کنید. نکات غذایی در ماه رمضان
از کم شروع کنید
بهتر است روزه گرفتن را از ساعات کم آغاز کنید تا ببینید بدن تان چه عکس العملی به آن نشان می دهد. به عنوان مثال از 8 ساعت در روز آغاز کنید یا صبحانه و ناهار خود را حذف کنید. سپس:
شرایط روحی و فیزیکی خود را در ساعات مختلف بررسی کنید. آیا در روز یا ساعات اول احساس ضعف و خستگی یا برعکس احساس سبکی می کنید؟
روزهای بعد را زیر نظر داشته باشید. آیا احساس بهتری نسبت به روز اول دارید؟ آیا بدن شما آمادگی لازم برای گرفتن روزه کامل را دارد یا خیر؟
اراده قوی داشته باشید
احتمالا در طول روز احساس گرسنگی و تشنگی می کنید اما این تمام ماجرا نیست زیرا روزه نه تنها بر بدن که بر روحیه شما نیز تاثیر خواهد گذاشت. ممکن است در روزهای اول، هنگامی که بدن شما احتیاج به غذا دارد و اسید ترشح می کند شما احساس عصبانیت و ناراحتی کنید اما هر زمان که این احساس به شما دست داد، از خودتان دلیل روزه گرفتن را بپرسید.
جنبه سلامت روزه را در نظر داشته باشید. با روزه گرفتن تمام سموم از بدن خارج شده و در واقع شما این فرصت را به بدن تان می دهید تا قبل از غذا خوردن دوباره، خود را تطهیر و پالایش کند. توصیه می کنیم درباره جنبه های پزشکی آن بیشتر مطالعه کنید.
خودتان را سرگرم کنید
روزه گرفتن می تواند تخیلات شما را تقویت کند طوری که مدام یک میز پر از غذاهای خوشمزه را تصور کنید. بنابراین به دنبال راه هایی باشید که حواس تان را پرت می کند.
ورزش کردن یکی از راههایی است که حواس شما را پرت می کند اما ممکن است شما را گرسنه تر کند. اگر تصمیم به ورزش دارید، پیاده روی یا فعالیت هایی را که کالری زیادی نمی سوزانند، انتخاب کنید. به مقدار کافی بخوابید. با این روش احساس گرسنگی کمتری خواهید کرد.
اگر احساس بیماری کردید دست نگه دارید
اگر در طول روزه گ دچار ضعف شدید، سرگیجه یا حالت تهوع شدید، فورا چیزی بخورید. روزه گرفتن نباید به سلامت شما آسیب برساند. اگر می خواهید روزه خود را در روزهای آتی ادامه دهید، قبل از آن با پزشک مشورت کنید تا علت بیماری شما را تشخیص دهد.
روزه خود را با آب باز کنید
قبل از باز کردن روزه و غذا خوردن دوباره، بدن خود را هیدراته کنید. یک یا دو لیوان آب کافی است.
غذاهای سبک مصرف کنید
روزه خود را با غذاهای سنگین باز نکنید. با نخوردن غذا در طول روز، معده شما جمع می شود بنابراین آمادگی پذیرش غذاهای سنگین را ندارد. بهتر است با غذاهای سالمی مانند سبزیجات و پروتئین آغاز کنید. از مصرف غذاهایی که دیر هضم می شوند نیز، خودداری کنید.