آهن یک ماده معدنی مهم برای بدن است. آهن باعث میشود خون بتواند اکسیژن را به تمامی بدن برساند. کمبود آهن موجب اختلالی به نام کمخونی (آنمی) میشود که موجب خستگی، ضعف، رنگپریدگی پوست، کوتاهی تنفس، کاهش توانایی تمرکز، سرگیجه و افزایش ضربان قلب میشود. مواد غذایی خون ساز
مصرف قطره آهن و لک شدن دندانها
آهن محلول میتواند موجب رنگ گرفتن دندانها شود، و این عارضهای است که در اشکال دیگر مکملهای آهن دیده نمیشود. استفاده از نی برای مصرف محلول آهن میتواند آن را از دندانها دور نگه دارد. اگر محلول آهن به صورت قطره مصرف میشود، باید در انتهای زبان ریخته شود. لکهای که آهن در روی دندان ایجاد میکند موقتی است و معمولاً با مسواک زدن با جوششیرین یا پروکسید هیدروژن قوی دارویی از بین میرود. گیاهان مفید دارای آهن
تغییراتی در روده و دستگاه گوارش
عارضه شایع مصرف محلول آهن یا هر شکل دیگری از مکملهای آهن، اسهال یا یبوست است. در موارد کمتر شایع، رنگ مدفوع سبز تیره یا سیاه میشود (به علت آهن جذب نشده) که این عارضهای بیخطر است. اگر چه مدفوع سیاه رنگ ممکن است ناشی از خونریزی از دستگاه گوارش، به خاطر عاملی بیارتباط با آهن نیز باشد.
مصرف بیش از حد آهن و افزایش خطر بیماری
از علتهای متداول وجود بیش از حد آهن در بدن، اعتیاد به الکل؛ هموکروماتوز (hemochromatosis) ، انتقال خون دوباره، و نیز مصرف بیش از حد مکمل آهن است. آهن بیش از حد در بدن با آسیب رساندن به عروقی که خون را به قلب میرسانند، ممکن است موجب بیماری قلبی شود . آهن بیش از حد در بدن با افزایش خطر عفونت، سرطان، دیابت، وخیم شدن آرتروز روماتیسمی، بیماری هانتینگتون (HD) و اریتماتوس لوپوس منتشر، همراه است.
قطره آهن ایرانی بهتر است یا خارجی؟
همه شیرخواران از سن 3 ماهگی و 4 ماهگی دچار کمخونی فیزیولوژیک میشوند و به همین دلیل توصیه میشود از 6 ماهگی حتما به کودک قطره آهن که بهتر است از نوع ایرانی باشد، بدهید. اینکه تاکید میشود نوع ایرانی آن را تهیه کنید به این دلیل است که میزان آهنی که یک کودک ایرانی به آن نیاز دارد، در این قطره موجود است.
چرا این قطره باید مصرف شود؟
وظیفه اصلی گلبولهای قرمز خون، انتقال اکسیژن به بافتهای بدن است زیرا سلولها برای زنده ماندن و انجام فعالیت طبیعی خود نیاز به اکسیژن دارند. آهن در ساختمان برخی از آنزیمهای مهم نقش دارد ولی بیشترین آهن بدن در هموگلوبین موجود در داخل گلبولهای قرمز ذخیره میشود که وظیفه آن حمل اکسیژن جذبشده از ریه به بافتهاست.
بنابراین اولین عارضه کمبود آهن، کمخونی و به دنبال آن، انتقال ناکافی اکسیژن به بافتهای بدن و عوارض ناشی از آن مانند تنفس سریع برای جبران کمبود اکسیژن، رنگپریدگی، خستگی مفرط، کاهش ضریب فراگیری و ضریب هوشی، سردرد، ضعف سیستم ایمنی، اختلالهای رشدی و... خواهد بود.