در 90 درصد موارد امکان ابتلا به سرطان پوست پیشرفته ارتباط مستقیمی با میزان دریافت اشعه فرا بنفش (UV) از خورشید دارد. اما خوشبختانه با استفاده از کرم ضد آفتاب میتوان تا میزان خیلی زیادی احتمال ابتلا به سرطان پوست را کاهش داد. استفاده از کرم ضد آفتاب باید در رژیم روزانهی آرایشی شما گنجانده شود و پیدا کردن یک کرم درست و مناسب برای پوست نیازمند تحقیقات و چالشهای زیادی است، از جمله باید بدانید نوع و جنس پوست شما چیست؟(مثلا برای پوست چرب) رنگ پوست شما چه رنگی است؟ منطقه ای که زندگی می کنید چقدر نور خورشید دارد و شدت آن چقدر است؟ چند ساعت از روز را زیر چه میزان خورشیدی باید سپری کنید و در نهایت چه میزان بودجه ای برای خرید کرم ضد آفتاب می خواهید صرف کنید.
نکاتی در مورد پایههای تشکیل دهنده کرمهای ضد آفتاب
بعضی از کرمهای ضد آفتاب حاوی مواد شیمیایی و فیزیکی (مانند پاراآمینوبنزوئیک اسیدPABA و سینامیت) هستند، این مواد اشعهی فرابنفش را جذب کرده و به گرما تبدیل میکنند.
برخی حاوی مواد فیزیکی (مانند زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید) هستند که اشعهها را قبل از نفوذ به پوستتان منحرف و پخش میکنند.
هر دوی این موارد اگر مناسب و به موقع استفاده شوند بسیار مفید و امن هستند. سوال مهم این است که کدام کرم ضد آفتاب برای شما مناسب است؟ برای مثال: کودکان و نوزادان به دلیل ساختار متفاوت پوست، نیاز متفاوتی نسبت به بزرگسالان دارند، درحالیکه کرمهای ضد آفتابی که برای پوستهای خشک هستند، برای پوستهای دارای آکنه و جوش اصلا مناسب نیستند. با راهنمایی که در ادامه آمده است، کرم ضد آفتاب موردنظر پوست خود را خواهید شناخت.
موارد استفاده:
برای شروع، نوع کرم ضدآفتابی که استفاده میکنید، رابطهی مستقیمی با محیطی که در آن قرار خواهید گرفت، دارد. برای چند دقیقه قرار گرفتن در زیر آفتاب فاکتور محافظت از نور خورشید (SPF) عدد 15 که 93 درصد اشعهی فرابنفش را جذب میکند، معمولا مناسب است. کرم ضد آفتابی شما باید طیف متفاوتی از اشعهها را شامل شود، این بدان معنی است که هم در برابر اشعه فرابنفش A یا UVA و هم در برابر اشعه فرابنفش B یا UVB از پوست شما محافظت کند. برای بهترین محافظت باید از کرم ضد افتابی استفاده کنید که: طیفهای زیادی را شامل شود، ضد آب باشد و SPF آن بالاتر از 30 باشد. SPF30 میتواند تا 97 درصد و 50 میتواند تا 98 درصد از امواج فرابنفش را فیلتر کند.
کرم ضد آفتاب برای پوست کودکان
مواد شیمیایی میتوانند باعث آسیب دیدن و واکنش نشان دادن پوست کودکان شوند. (مانند PABA و اکسی بنزون که با واکنشهای پوستی همراهند.) کرمهای ضدآفتاب فیزیکی مانند زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید برای افرادی که پوست حساسی دارند گزینهی بهتری هستند و معمولا در کرمهای ضدآفتاب مخصوص کودکان دیده میشوند. از جایی که وادار کردن کودکان به استفاده از ضد آفتاب قسمتی از سختی ماجرا است، از ضدآفتابهایی استفاده کنید که حالت اسپری داشته و یا تیوبهای رنگی داشته باشند. (اسپریهای ضد آفتاب نباید مستقیم به صورت زده شوند، ابتدا باید به دست بزنید و سپس به صورت بمالید.)
برای پوستهای مستعد آلرژی، آکنه و آکنه روزاسه
افرادی که پوست آنها در این دسته قرار میگیرد، نباید از محصولاتی که نگه دارنده، عطر، PABA یا اکسی بنزون دارند، استفاده کنند. محصولاتی که کمترین میزان این واکنشها را دارند، ضدآفتابهای فیزیکی و آنهایی که با سالیسیلات و اکامسول درست شدهاند میباشند.
افرادی که آلرژی و آکنه روزاسه دارند نباید از محصولات حاوی الکل استفاده کنند.
افرادی که آکنه دارند میتوانند از محصولاتی که فورمولاسیون ژلی دارند استفاده کنند. این محصولات معمولا الکلی هستند و کمتر باعث تحریک آکنهها میشوند.
افرادی که مستعد ابتلا به آکنه هستند نیز نباید از ضدآفتابهای روغنی (که معمولا کلمهی "کرم" دارند) استفاده کنند، چون این محصولات احتمال تشدید آکنه را بالا میبرند. محصولات حاوی فیلتر UVB معمولا سبکتر و کم روغنتر از بقیه هستند. اگرچه افرادی که از داروهای ضد آکنه استفاده میکنند (که باعث خشکی پوست میشود)، ممکن است استفاده از ژل برای پوست بسیار حساسشان، خیلی آزاردهنده باشد، درنتیجه ترجیح به استفاده از لوسیون یا ضدآفتاب با بیس کرمی دارند. از آنجایی که برخی از داروهای ضد آکنه باعث افزایش حساسیت پوست به افتاب میشوند، استفاده منظم از ضدآفتاب برای این اشخاص بسیار مهم و ضروری است.
کرم ضد آفتاب برای پوستهای خشک
پوستهای خشک میتوانند از ضدآفتابهایی که حاوی مرطوب کننده هستند استفاده کنند. مرطوب کنندههای فراوانی در ضدآفتابها استفاده میشوند، مورد استفادهترین آنها شامل لانولین، روغنها و سیلیکونهایی مانند دیمتیکُن هستند. ضدآفتابهای مرطوب کننده معمولا دارای برچسب کرم، لوسیون یا اُینتمنت (Ointment) هستند.
برای پوستهایی که ملاسما، سابقهی سرطان پوست و یا پوست خیلی روشن دارند:
برای افرادی که صورتشان حاوی لکههای قهوهای رنگ (ملاسما) هستش، افرادی که سرطان پوست دارند و آنهایی که پوست خیلی روشنی دارند، استفاده روزانه از ضدآفتاب با SPF بالای 30 به شدت پیشنهاد میشود.
هر 2 ساعت یکبار، به سرعت بعد از شنا یا عرق کردن شدید باید تجدید شود.
کرم ضد آفتاب برای پوستهای تیره
افرادی که پوست تیره دارند و به راحتی برنزه میشوند ممکن است فکر کنند که به ضدآفتاب نیازی ندارند. اگرچه همانند آفتاب سوختگی، برنزه شدن نیز به دلیل تخریب DNA توسط اشعههای UV است. افرادی که پوست تیره دارند از ضدآفتابهای فیزیکی به خصوص تیتانیوم دی اکساید استفاده نکنند، چون به صورت آنها حالتی گچی میدهد. به دنبال ضدآفتابهایی باشید که بالای 15 درصد SPF دارند.
کرم ضد آفتاب برای افراد مسن
اگرچه افراد مسن در طول زندگی خود میزان زیادی از اشعه UV را دریافت کردهاند، اما استفاده از ضدآفتاب برای ایشان سودهایی هم دارد. در هر سنی، پوست محافظت نشده در برابر آفتاب، احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش داده، روند پیری پوست را تسریع میبخشد و باعث به وجود آمدن نقاط، چین و چروک و چرمی شدن پوست میشود. برای افراد پیر، استفاده از ضدآفتابها به صورت اسپری بهترین گزینه است. اسپری باید تا زمانیکه لایهای محافظ روی پوست تشکیل شود، ادامه پیدا کند. پس مراقبت از پوست در سالمندان چگونه است؟
تاثیر نور آفتاب بر پوست را بخوانید.