به عنوان مادر و پدر جدید همه ی تمرکزها روی فرزند تازه متولد شده هستش اما این بدان معنی نیست که خودتون رو فراموش کنین و مراقب سلامت جسمی و روحی خودتون نباشین. خیلی مهمه مادری که فرزند رو با شیر خودش تغذیه میکنه از غذاهای غنی استفاده کنه، بدنش رو هیدراته نگه داره و استراحت داشته باشه تا بدنی سالم و پر انرژی داشته باشه. چیزی که راجع به شیر مادر خیلی جالبه اینکه قدرتش رو داره که مواد غذایی یا مواد داخلی رو بر حسب نیاز نوزاد تغییر بده. بنابراین باید چیزهایی رو بخورین که بدنتون کم نیاره، با زیبامون دات کام همراه باشین!
چقدر باید غذا بخورین؟
به طور متوسط مادرهایی که شیر میدن میتونن روزانه 300 تا 500 کالری اضافی نسبت به زمان حاملگی مصرف کنن. مثلا مادر 30 ساله ای که کمی فعالیت هم میکنه و حدود 64 کیلوگرم وزن و حدود 163 سانتی متر هم قد داره میتونه حدود 2200 کالری روزانه مصرف کنه اگر فقط به نوزادش شیر میده. اگر از شیر خودش و مواد غذایی ترکیبی استفاده میکنه همون 2000 کالری روزانه کافیه. مادرانی که شیر خودشون رو میدن باید حتما رژیم غذایی سالمی داشته باشن و قطعا کالری بیشتری نیاز دارن.
چه غذاهایی باید بخورین؟
به یاد داشته باشین: غذایی که شما میخورین همون غذایی هستش که به نوزادتون میدین. برای همین بهتره که رژیم غذایی بر پایه میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات، پروتئین ها و چربی های سالم داشته باشین. حتما باید پروتئین به میزان کامل مصرف کنین تا میزان شیرتون افزایش پیدا کنه و غنی باشه. در ادامه تعدادی از آپشن های غذایی رو که سرشار از مواد مغذی و ویتامین (مثل کلسیم، آهن، امگا 3، پتاسیم، ویتامین A و C) هستن و برای مادران شیرده به شدت مناسبن رو آوردیم:
میوه ها:
خانواده زردآلو، خانواده موز، خانواده مرکبات، انبه، ملون ها.
سبزیجات:
هویج، برگ های سبز، خانواده گوجه فرنگی، سیب زمینی شیرین، کدو حلوایی.
غلات کامل:
جو، سریال هایی که شکر کمی دارن و غلات کاملن، جو دوسر، کوئینوا، نان غله کامل.
لبنیات:
جایگزین های غنی شیری، شیر، ماست معمولی، ماست یونانی، کفیر.
پروتئین:
لوبیاها، سینه مرغ، گوشت گوساله و گوسفند، ماهی سالمون.
چربی های سالم:
آووکادو، دانه ی چیا، روغن هسته انگور، خشکبار، روغن زیتون.
اگر گوشت زیاد نمیخورین حتما از مولتی ویتامینی استفاده کنین که حاوی ویتامین B12 باشه. حتما هم قبل از شیردهی یک لیوان آب بنوشین که بدن و سلول های سینه هیدراته باشن.
چه موادی رو نباید بخورین
مواد غذایی که موقع شیردهی "اصلا نباید بخورین" به شرح زیر هستن:
- غذاهای تند و نفخ آور (مثل کلم بروکلی و کلم سفید).
- کافئین زیادی (مثلا نوشیدن 5 فنجان بزرگ قهوه در طول روز).
- غذاهای دریایی یا گوشتی نیم پخته یا خام.
- ماهی هایی که میزان جیوه زیادی دارن.
- الکل.
- نوشیدنی هایی که با شربت ذرت و شکر میوه ای شیرین شدن.
بعضی وقتا نوزاد به دلیل تغییر طعم شیر از خودش واکنش نشون میده. این واکنش ها اگر در تنفس نوزاد تاثیر داشت یا باعث اسهال و آسیب های پوستی شد حتما باید با دکترتون در موردش صحبت کنین. کلا به یاد داشته باشین که این رژیم غذایی در دوران شیردهی فقط یک مثال هستش و برای داشتن رژیم اصلی باید حتما با دکترتون مشورت کنین.
مطالب مرتبط رو از دست ندین:
برنامه غذایی در دوران بارداری + عکس فهرست غذاهای مناسب در حاملگی
فواید رژیم های سم زدایی برای بدن چیست ؟